Economie11 mei '20 16:53

Minister Dekker wil faillissementswet doorzetten

Auteur: BNR Webredactie

Minister Sander Dekker van rechtsbescherming wil de faillissementswet doorzetten om te voorkomen dat bedrijven omvallen. Dit tot onvrede van een flink deel van de Tweede Kamer die vreest dat kleinere ondernemers er de dupe van worden. 'De minister heeft haast', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (ANP Sem van der Wal )

Luister ook | 'Aantal faillissementen zal boven 400 komen'

Dekker heeft haast

'Het wetsvoorstel lag al op de plank, maar is nu heel actueel', zegt Van Leeuwen. 'De minister heeft haast, dit is urgent nu veel ondernemers een faillissement vrezen'. De nieuwe wet maakt het ondernemers straks mogelijk hun schulden te herstructureren zonder dat individuele schuldeisers dwars blijven liggen, naar verluidt zou de wet alleen maar winnaars kennen: werknemers, ondernemers én schuldeisers.

Luister ook | Faillissementsgolf blijft vooralsnog uit

Banken niet per definitie eerste schuldeiser

'Het zou makkelijker moeten worden', zegt Van Leeuwen, 'De Tweede Kamer maakt zich echter zorgen. Het faillissementsrecht kent een rangorde van schuldeisers en gevreesd wordt dat nu weer alleen de banken hiervan profiteren. Er zou een minimaal percentage naar de MKB-schuldeisers moeten gaan die bij een faillissement gewoonlijk het nakijken hebben.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Gerelateerde artikelen