Economie12 mei '20 17:22

Zo gaat een avond uit eten eruit zien door corona

Auteur: BNR Webredactie

Als we het coronavirus onder controle weten te houden, mag de horeca, met beperkingen, open per 1 juni. Maar dat betekent wel: van te voren reserveren, met maximaal 4 mensen aan een tafel of bar, en het personeel vraagt of je klachten hebt.

Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland, legt een aantal regels uit: 'Als je samen woont op één adres dan kan je gewoon aan elkaars tafel zitten en hoef je geen afstand te houden. Met vrienden kan je maximaal met vier personen op het terras zitten en moet je anderhalve meter afstand houden.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Ook voor het personeel gaat het werken er anders uitzien. 'Er wordt triage gepleegd. Het personeel wordt elke dag gevraagd of ze ziekteverschijnselen hebben. Als ze dat niet hebben dan wordt er normaal bediend, maar wordt er zo min mogelijk tijd met de gasten doorgebracht. Je moet snel iets neerzetten en weggaan en geen hele verhalen aangaan met gasten', zo legt Beljaarts uit.

De spontaniteit verdwijnt

De spontaniteit van een middag op een terras te zitten gaat er ook vanaf. 'Dat snappen we helemaal. Dat is het doel van het kabinet om zo de toestroom naar stadscentra te verkomen en dat het allemaal beheersbaar blijft. Het wordt wel een minder spontaan dan dat het vroeger was.'

Toch is het openen van de horeca nog geen groot feest voor de branche zelf, zo ziet ook Beljaarts. 'We zijn heel blij dat we open mogen, maar het blijft onder deze omstandigheden nog steeds een verliesgevende operatie voor de meeste ondernemers.'

Gerelateerde artikelen