Economie15 mei '20 12:41

'Het tweede kwartaal wordt nóg slechter'

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal al hard geraakt door de coronacrisis, terwijl die pas in maart begon. Het bbp daalde met 1,7 procent ten opzichte van de voorgaande periode. Volgens het CBS is de economie met het snelste tempo gekrompen sinds het dieptepunt van de financiële crisis in 2009. 'Dit is wel wat we verwacht hadden', zegt hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN Amro, 'Het tweede kwartaal wordt nog veel slechter.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Cijfers geven een geflatteerd beeld

Volgens Phlippen geven de cijfers een beeld van wat er gemiddeld in het eerste kwartaal kwartaal heeft gespeeld: 'Daar zit een stuk pre-corona in, over de huidige diepte van de crisis zegt dit cijfer niet veel. Er is ongekend veel steun vanuit de overheid aan bedrijven en zzp'ers en dat heeft weliswaar een dempend effect, maar we denken dat de 1,8 procent in het eerste kwartaal zal oplopen tot 5,8 in het tweede'.

Luister ook | Snelste economische krimp sinds 2009

Hoe lang is te lang?

Phlippen vraagt zich af tot wanneer steunmaatregelen nog een ratio hebben: hoe lang is te lang? 'We dachten dat het tijdelijk zou zijn, maar als het nou te lang blijft duren, wordt het een solvabiliteitscrisis. Dan gaat het om het verdienvermogen van bedrijven en misschien wel van hele sectoren'. Toch doet Nederland het volgens Phlippen goed vergeleken met de omringende landen. Dit komt doordat de stringentheid van de lockdown-maatregelen de diepte van de crisis bepaalt, en doordat Nederland zo'n goede digitale infrastructuur heeft.

Gerelateerde artikelen