Economie19 mei '20 07:18

Spontaan uit eten is verleden tijd

Auteur: BNR Webredactie

Restaurants zetten in op aanbetalingen als ze vanwege het coronavirus vanaf 1 juni weer opengaan. Uit cijfers van Formitable, een online reserveringssysteem voor restaurants, blijkt dat bij 18 procent van de reserveringen vooruit moeten worden betaald. In het laatste kwartaal van vorig jaar lag dat op 3,5 procent. Ook dubbele shifts zijn in trek.

Vanavond geeft premier Mark Rutte definitief aan of restaurants vanaf 1 juni deels open kunnen. Reserveren is dan verplicht. Bij Formitable zijn 1.200 restaurants aangesloten. Werken in twee shifts en aanbetalingen voor restaurants vormen de manier om het maximale aan rendement eruit te halen, ziet Raymond Wilders, oprichter van Formitable.

Beluister ook | Dineren met Airbnb

'Shifts zijn een heel erg populaire manier om in de buurt te komen van hetzelfde aantal gasten als voor corona. Aanbetalingen vormen de garantie dat je toch geld krijgt. Voorheen kon je bij een afzegging nog weleens rekenen op iemand die spontaan binnen kwam vallen. Maar dat kan niet nu reserveringen verplicht zijn.'

Beluister ook | Zo gaat een avond uit eten eruit zien door corona

Restaurant Daalder in Amsterdam opent ook vanaf 1 juni de deuren. Het restaurant biedt dan plaats aan zestien gasten. Chef-eigenaar Dennis Huwaë zet ook in op dubbele shifts: de eerste vroeg in de avond en de tweede tot sluitingstijd. Met aanbetalingen werkt Daalder sinds een jaar. Alleen wordt dat vanaf 1 juni 100 procent. 'We moeten er nu nog meer bovenop zitten. Dus voor het hele menu 100 procent. Vooruitbetalen, net als bij de bios. Ik weet niet of dit de manier is. Die kennis heb ik niet op voorhand.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Reserveringen

Toen Rutte op 6 mei aankondigde dat restaurants vanaf 1 juni mogelijk weer opengaan, schoot het aantal reserveringen bij Formitable door het dak. Het eerste uur nadat de premier had gesproken reserveerden 10.000 mensen een restaurant, blijkt uit cijfers van Formitable. In Pre-coronatijden waren dat er 40.000 in 24 uur. Daalder zit hele hele weekend van vrijdagavond tot en met zondagavond vol. Al nuanceert Huwaë dit beeld, omdat het gaat om zestien gasten.

Is de horeca niet al te opportunistisch? Het kabinet moet immers nog met het definitieve groene licht komen. Dat kan alleen als het virus genoeg onder controle is. 'Ik wil graag positief zijn en blijven', zegt Huwaë. 'Het aantal sterfgevallen is flink omlaag. Het ziet er goed uit. Ik zie geen reden zien om het af te blazen.'

Een restaurant in coronatijd
Een restaurant in coronatijd (EPA Angelo Carconi)

Gerelateerde artikelen