Nu is de zogeheten partnertoets er nog niet. Daardoor komt iedere zzp'er nu nog in aanmerking voor de steun, zonder dat rekening wordt gehouden met het inkomen van de partner. Met het verlengen van de steunmaatregelen komt die partnertoets er toch, bevestigen verschillende zzo-organisaties aan BNR. Ze hebben zich inmiddels neergelegd bij de komst van de toets, al is er onvrede over de verdeling van de pijn.
Beluister ook | 600 euro voor flexwerkers is een fooi
Ook Wouters is niet erg te spreken over de keuzes die worden gemaakt. 'Precies dezelfde mensen die de vorige keer ook de crisis hebben betaald gaan nu ook weer de crisis betalen: de flexwerkers, de zzp'ers, En intussen hoor je de vakbonden maar horen dat ze de vakantiedagen niet willen inleveren en geen bonussen niet willen, terwijl de zzp-organisaties zeggen: het moet uit de lengte of de breedte, maar ergens moet er ingeleverd worden.'
Beluister ook | Werkverkenners | Wet Arbeidsmarkt in Balans
Wouters kan leven met de partnertoets, maar pleit wel voor meer solidariteit. 'Ik vind het scheef dat er van de zzp'ers wordt gevraagd om weer iets in te leveren, terwijl dat niet van de werknemer wordt gevraagd.' Uit cijfers van het CBS over 2019 blijkt dat een derde van de 1,3 miljoen Nederlandse zzp'ers een partner heeft met een vast inkomen. Zij lopen de financiële ondersteuning mis die voor zzp'ers met partner kan oplopen tot 1.500 euro.
