'Help jongeren met volgende stap op arbeidsmarkt'
Dat vooral jongeren worden geraakt door de coronacrisis is nauwelijks een verrassing te noemen, meent Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarktvraagstukken aan de Universiteit van Tilburg. Anderhalve maand geleden waarschuwde hij al voor het ontstaan van een corona-generatie - of coronial-cohort onder jongeren.
Wilthagen had graag gezien dat de economie en de werkgelegenheid zich de afgelopen weken anders had ontwikkeld, maar jongeren hebben nou eenmaal relatief vaak flex-contracten en werken in sectoren die op grote schaal op slot gingen. 'Het zijn starters op de arbeidsmarkt, dus je hebt nog niet echt een professioneel netwerk. Dus dan is het toch de meest kwetsbare groep. We weten niet hoe lang deze crisis duurt, maar het is wel een flinke dreun voor deze generatie.'
Beluister ook | Een gerichter pakket, striktere voorwaarden
Die dreun kan nog behoorlijk lang na-ijlen, waarschuwt Wilthagen. 'Misschien moet je op zoek naar heel ander werk, omdat je niet meer kunt werken in de branche die je had gehoopt. Dat betekent dat je minder inkomen hebt, dat je minder kunt sparen en niet zo snel meer een nieuw huis kunt kopen. In de Verenigde Staten wordt al gesproken van een coronial-generatie.' Het is belangrijk dat je deze generatie niet aan zijn lot overlaat, meent Wilthagen.
Een nieuwe stap
Dat kan onder meer door jongeren werkenderwijs naar nieuw werk kunt loodsen. 'En als dat werk niet in dezelfde sector ligt, moet je ze helpen om een nieuwe stap te maken. Dan moeten er mogelijkheden zijn om nieuwe vaardigheden aan te leren, door middel van leer-werktrajecten. Alles beter dan een verblijf in de bijstand, dat mensen toch vaak passief maakt. Dat wil je bij deze 'werknemers van de toekomst' voorkomen.'
Beluister ook | LIVEBLOG Coronacrisis
De werkloosheid in Nederland is flink toegenomen, en vooral jongeren worden hard geraakt, zo maakte het CBS vandaag bekend. Door de coronacrisis daalde het aantal banen in april met 140 duizend, oftewel 1,7 procent. De grootste terugval sinds de cijfers worden bijgehouden. Onder jongeren tot 25 jaar was de daling nog het grootst met 104.000 verdwenen banen.