Economie25 mei '20 08:11

Alleen Knokke denkt aan Nederlanders met een tweede huis

Auteur: BNR Webredactie

Nederlanders die hun tweede huis in het buitenland verhuren voor rendement, hoeven niet te rekenen op overheidssteun, blijkt uit onderzoek van belangenorganisatie Mondi op verzoek van BNR. Zij staan met lege handen nu de grenzen gesloten zijn.

Mondi keek naar de vijf populairste landen: Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië en Oostenrijk. 23 procent van de Nederlanders die hier een tweede huis hebben, verhuurt dat om er geld mee te verdienen. Nu lopen ze huurinkomsten mis, maar betalen wel landelijke en lokale belastingen. Geen enkele landelijke en lokale overheid komt deze groep tegemoet. Behalve Knokke-Heist: die Belgische gemeente heeft vouchers van 200 euro uitgedeeld, die lokaal kunnen worden besteed.

Beluister ook | Goede Reispodcast | Reizen in coronatijd: naar Zeeland of onder de Groningse sterrenhemel

Volgens Rob Smulders, directeur van Mondi, is het een misverstand om te denken dat het alleen mensen betreft die een jaartje minder rendement wel kunnen missen. 'Mensen die beleggen, doen dat in principe met geld dat ze niet per definitie meteen nodig hebben. Maar als de periode dat ze niet kunnen verhuren langer voortduurt, praten we toch wel over aanzienlijke sommen geld die men misloopt.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Appartementen in Knokke
Appartementen in Knokke (AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen