Economie26 mei '20 06:15Aangepast op 26 mei '20 08:45

VVD, SP en CDA roepen gemeenten op tot uitstel terrasbelasting

Auteur: BNR Webredactie

In de Tweede Kamer gaan stemmen op om horeca-ondernemers verder tegemoet te komen. Maar dat moet dan wel gebeuren op kosten van de gemeenten. De fracties willen de precario-belasting uitstellen.

De belasting die je betaalt voor het gebruik van de openbare ruimte, in het geval van de horeca de terrassen op pleinen en straten, wordt ook wel de terrasbelasting genoemd. Omdat er minder mensen per vierkante meter worden toegelaten, zijn grotere terrassen nodig om dezelfde omzet te halen. En dát betekent weer dat de precariobelasting omhoog gaat, voor een sector die toch al gebukt gaat onder de coronacrisis.

Beluister ook | Economenpanel | De economie start weer op

SP en VVD zijn voor uitstel van de precario. Volgens VVD-Kamerlid Helma Lodders is het vooral zaak om ondernemers 'in deze moeilijke tijden zoveel mogelijk te steunen'. 'En dat kan heel goed lokaal. Dus ik kan me voorstellen dat gemeenten bepaalde belastingen tijdelijk opschorten, zoals de precariobelasting. Het is aan de gemeenten om te bepalen of dat kan en of dat de ondernemers gaat helpen, maar het lijkt mij een hele verstandige keuze, en daarmee een goed plan.'

Beluister ook | Burgemeesters durven Pinksteropening horeca niet aan

Het CDA roept de gemeenten op om de horeca wat langer uitstel te gunnen, al zitten ze zelf ook in financieel zwaar weer door de coronacrisis. Koninklijke Horeca Nederland noemt uitstel een sympathiek gebaar, maar het is niet genoeg, vindt directeur Dirk Beljaarts. Kwijtschelding is eigenlijk de enige maatregel die écht zoden aan de dijk zet, vindt de branchevereniging.

Klein bedrag

Verschillende gemeenten hebben de precario al kwijtgescholden tot het eind van het jaar, uitstel gebeurt al in zo'n 30 procent van de gemeenten, zegt Beljaarts. 'Het zegt iets over hoe die gemeenten erin zitten.' Al gaat het uiteindelijk om een betrekkelijk klein bedrag. 'In de grootheid der dingen is het niet zo enorm, maar het is vooral een sympathiek gebaar. Precario is op het geheel van de gemeentebegroting ook peanuts, dus dat houdt de gemeenten ook niet op de been.'

Lege terrassen in het centrum van Venlo
Lege terrassen in het centrum van Venlo ( ANP / Marcel van Hoorn )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen