Economie26 mei '20 17:15

Vrekkige vier moet mogelijk Oostenrijk uitzwaaien

Auteur: BNR Webredactie

De vrekkige vier ziet mogelijk een lid verdwijnen. De Oostenrijkse regering lijkt toch bereid te zijn om andere Europese landen met giften te helpen. Tot nu toe hameren Oostenrijk, Nederland, Denemarken en Zweden erop dat coronahulp alleen uit leningen kan bestaan, maar daar lijkt Oostenrijk nu van af te zien.

'Het draait allemaal om het corona-wederopbouwfonds, het plan waar Merkel en Macron een voorstel voor hebben gedaan. 500 miljard euro moet dan naar zwaar getroffen gebieden gaan in de vorm van subsidies of giften. Het 'vrekkige' voorstel, kwam zaterdagochtend en draait volledig om leningen. Dat is het strijdtoneel', zo stelt Europa-verslaggever Jesse Pinster.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

De Oostenrijkse minister van Financiën laat nu in een interview doorschemeren die 'vrekkige' positie niet heel hard vast te houden. 'We willen niet dat het uitsluitend om giften gaat, waar de Oostenrijkse belastingbetaler voor op gaat draaien', zo vertaalt Pinster een fragment van het interview. 'Het kernwoord is 'uitsluitend'. Daarin geeft hij de ruimte om het wederopbouwfonds toch deels uit giften te laten bestaan', concludeert Pinster.

Image

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen