Economie27 mei '20 06:13Aangepast op 27 mei '20 08:52

Winkelstraten zo'n 2,5 keer drukker dan op dieptepunt

Auteur: BNR Webredactie

De drukte in de winkelstraat is met 150 procent toegenomen ten opzichte van het dieptepunt kort na de coronamaatregelen. Dat blijkt uit data die BNR opvroeg bij onderzoeksbureau Locatus. Het winkelend is nog niet zo druk als voor de coronacrisis, maar het wordt weer steeds levendiger in de winkelstraat.

Winkelstraten in de binnenstad van Den Bosch
Winkelstraten in de binnenstad van Den Bosch (ANP / Rob Engelaar)

Op het dieptepunt van de crisis was het echt akelig stil in de meeste winkelstraten, met nog maar een vijfde van de normale drukte. De winkeliers zijn blij met de wekelijks toenemende drukte, al heeft die nog lang niet het niveau bereikt van voor de crisis. Momenteel zitten de meeste winkelstraten op zo'n 50 procent van de 'normale' drukte. Met name in Almere weten de mensen de weg naar de winkelstraten weer te vinden: daar zit het al op 75 procent van het oude niveau.

Grensstreek

De verschillen per regio zijn inderdaad groot, zegt Gert Jan Slob van Locatus. 'We zien dat toerisme nog helemaal niet terug is, dus een stad als Amsterdam is veel rustiger. En doordat Duitsers en Belgen nog maar in kleine mate komen hebben ook grenssteden het nog steeds lastig. Maar in steden die erg op hun eigen regio leunen, zoals Almere, is het alweer bijna richting 100 procent van wat het was.'

Beluister ook | Coronataal | Nog geen dag thuisgebleven

Ook Alkmaar zit in de lift, terwijl de grote steden in de Randstad achterblijven. Oorzaak is volgens Locarus de afhankelijkheid van bezoekers van buiten de stad. Die worden onder meer belemmerd door de beperkte capaciteit van het ov. Daarnaast was de breedte van de winkelstraten nooit eerder zo belangrijk. Mensen mijden zelfs de knusse, pittoreske smalle straatjes, die voorheen zo geliefd waren. Zo komt de Utrechtse steenweg niet verder dan 40 procent van de oude drukte.

Omzetten

De algehele toename leidt nog niet tot significant hogere omzetten, laat branchevereniging INRetail aan BNR weten. De omzet is nog altijd tientallen procenten lager dan in dezelfde weken vorig jaar. Maar ten opzichte van landen met een striktere lockdown gaat het met onze winkelstraten een stuk beter. In steden als Madrid en Barcelona was in maart praktisch niemand op straat te vinden, en hoewel het iets aantrekt, blijft het daar steken op een derde.

Beluister ook | Start nu de bouwmotor en red de economie

In Parijs en Brussel was het ook dramatisch in maart, maar gaat het inmiddels een stuk beter. Daar komt nu ongeveer 40 procent van het normale aantal mensen winkelen. Ter vergelijking: op dat niveau zat Nederland al begin mei. Qua herstel lopen we hier dus ongeveer drie weken voor.

Image

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen