Economie2 jun '20 08:37

50 procent meer faillissementen in afgelopen twee weken

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal faillissementen is de afgelopen twee weken met bijna de helft gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit faillissementsdata van databedrijf Company.Info.

Of het de opmaat is voor de gevreesde golf aan faillissementen moet de komende weken nog blijken. Opvallend is op z'n minst dat het aantal faillissementen in die laatste weken aan het stijgen is. In de hele coronaperiode sinds maart zijn er in absolute aantallen zelds nog iets minder faillissementen dan in dezelfde periode vorig jaar: 740, tegenover 752 vorig jaar. Maar de laatste twee weken is sprake van een stevige piek van 181 faillissementen.

Beluister ook | Bitcoin, het goud voor de armen

Dat is een toename van ruim 48 procent. De horeca en retail springen erbovenuit, maar opvallend genoeg vallen ook in de bouw al bedrijven om, zegt Gerrit Post van Company.info. 'Dat zijn er geen honderden, maar het is toch een teken. Ook bleken relatief veel iets grotere bedrijven, met tien tot vijftig medewerkers, de afgelopen weken kwetsbaar. 'Het zijn niet echt de gróte grote bedrijven, maar het zijn ook geen zzp'ers meer.

Beluister ook | Vouchers voldoen lang niet altijd aan de eisen

2020-04-15 12:07:27 OPMEER - The former Scheringa Museum in Opmeer, The Netherlands 15 April 2020. The construction of the building came to a halt in 2009, when DSB Bank of which Dirk Scheringa was the owner, went bankrupt. The museum has now been sold to a real estate organization that envisions a combination of housing and care. ANP OLAF KRAAK
2020-04-15 12:07:27 OPMEER - The former Scheringa Museum in Opmeer, The Netherlands 15 April 2020. The construction of the building came to a halt in 2009, when DSB Bank of which Dirk Scheringa was the owner, went bankrupt. The museum has now been sold to a real estate organization that envisions a combination of housing and care. ANP OLAF KRAAK ( ANP)

Het tweede pakket aan steunmaatregelen is gisteren ingegaan, dus de effecten daarvan taan we de komende weken en maanden terugzien in de data van Compani.info. Maar wat al wel blijkt: van de bedrijven die via de TOGS-regeling een gift van 4.000 euro hebben gekregen zijn er 165 toch failliet gegaan. Bedrijven in Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant worden het hardst getroffen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen