Economie3 jun '20 06:13Aangepast op 3 jun '20 11:13

Omzet export- en transportondernemers daalt ook in mei fors

Auteur: BNR Webredactie

Exporterende bedrijven en de sector transport en logistiek in ons land zijn in mei tussen de 30 en 35 procent omzet misgelopen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit de mei-rapportages van ondernemersvereniging voor handel en logistiek Evofenedex en Transport en Logistiek Nederland. In april daalde de omzet ook al met 40 procent. Toch verwacht het merendeel van de van exportondernemers de coronacrisis goed door te komen.

Bijna 7 op de 10 bedrijven denken na de coronocrisis nog even groot of zelfs groter te zijn, terwijl zo'n 90 procent niet verwacht mensen te hoeven ontslaan, of dat er binnen het bedrijf een enorme ontslaggolf nodig is. In de hele logistieke sector wordt jaarlijks 80 miljard euro omgezet, een omzetdaling van 35 procent komt neer op 4 miljard euro - zonder inbegrip van seizoensinvloeden.

Versoepeling

De eerste lichtpuntjes ten opzichte van voorgaande maanden zijn zichtbaar en dat zorgt voor enig optimisme. In Europa en Azië neemt de bedrijvigheid toe; er is weer afzet, waardoor het logistieke proces langzaam maar zeker weer op gang komt. Het wegtransport kent nog de meeste hindernissen, door de uiteenlopende regels binnen Europa. Maar met een verdere versoepeling van de maatregelen zal ook het vertrouwen in de toekomst verder groeien.

Beluister ook | Bedrijven voorzichtig optimistisch over China

Het groeiende optimisme verbaast ook Bart Jan Koopman, directeur van Evofenedex, ook enigszins. Er wordt weer geproduceerd en er is weer afzetmarkt, en dat stemt blijkbaar toch een beetje optimistisch. 'Mijn verwachting is dat het beeld de komende maanden verder verbetert, maar de economie weer aanzetten is per sector wel een heel ander verhaal. Als het een beetje meezit, zal de logistieke kant van de problematiek na de zomer wel een beetje achter ons liggen.'

Beluister ook | North Sea Port verwacht een krimp van 10 procent

Grote verliezen zijn er nog wel in de binnenvaart. Ook voor de coronacrisis wonnen luchttransport en wegtransport al terrein ten opzichte van de binnenvaart en nu er ook nog vergroend moet worden, nemen de problemen in de binnenvaart toe. De sector lijdt 120 miljoen euro per maand verlies, terwijl het uurtarief voor schippers daalde van 38 naar 4 euro per uur. Het aantal schepen blijft gelijk, maar die schepen vervoeren wel veel minder vracht.

Tarief omlaag

Het ontbreekt de binnenvaart grotendeels aan 'zelfreinigend vermogen', zegt Sunniva Fluitsma van de Algemeene Schippers Vereeniging. 'Wegtransport kan veel sneller inspelen op een veranderende markt. Het is ook geen transparante mark: of je hebt helemaal geen werk, of je moet enorm omlaag met je tarief. Die daling van het uurtarief is echt schandalig. Op de toppen, waar iedereen het over heeft, werd er 38 euro per uur verdiend. Als dat de top is, is dat eigenlijk vrij triest.'

Beluister ook | Binnenvaart zet 10 procent minder om, maar wanhoopt niet

Luchtvaart

Het volume van de luchtvracht daalde ten opzichte van een jaar eerder met een derde, blijkt uit CBS-cijfers. Die vracht wordt overigens niet alleen met vrachtvliegtuigen, maar ook in passagierstoestellen vervoerd. Daar kelderde het vrachtvervoer met ruim 80 procent. Het passagiersvervoer kwam vrijwel geheel stil te liggen. Het aantal reizigers op Schiphol daalde met maar liefst 98 procent.

De Delftse Schie
De Delftse Schie ( ANP / Lex van Lieshout)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen