Economie4 jun '20 07:17Aangepast op 4 jun '20 11:28

Touringcarondernemers gaan actie voeren om meer passagiers te mogen vervoeren

Auteur: BNR Webredactie

Touringcarondernemers bereiden acties voor omdat zij meer passagiers willen vervoeren dan de 13 die nu zijn toegestaan. Het gaat volgens de ondernemers om publieksvriendelijke acties. Het plan is om met touringcarbussen richting provinciehuizen en uiteindelijk mogelijk naar Den Haag te trekken.

Touringcar in Apeldoorn
Touringcar in Apeldoorn ( ANP / Roland Heitink )

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Bijna alle vierduizend touringcars in ons land staan stil. Normaal gesproken zet deze branche jaarlijks tegen de 600 miljoen euro om, nu is dat nagenoeg nul. Terwijl er voor bijna alle sectoren maatregelen zijn versoepeld, blijven de ondernemers in de touringcar-business voorlopig werkloos thuis zitten.

Theo Vegter, voorzitter van Busvervoer Nederland, begrijpt er weinig van. 'De vliegtuigmaatschappijen gaan weer met volle bezettting, in het openbaar vervoer gaan we naar 40 procent bezetting. Voor de touringcars hebben we een protocol ontwikkeld conform de richtlijn. Wij worden gehouden aan de anderhalve meter.' Volgens Vegter is het protocol voor touringcars zelfs strenger dan in het ov. 'We kennen onze passagiers en vragen hen ook om een gezondheidsverklaring zodat áls er toch iets gebeurt we mensen kunnen traceren'.

Tourbusondernemer Dave Wijdemans van Sabeh Tours heeft naar eigen zeggen alle instanties afgebeld om erachter te komen waarom een vliegtuig wel met 80 procent bezetting mag vliegen en zijn bussen niet. 'Niemand kon ons vertellen waarom wij per 1 juni niet met 30 passagiers mogen rijden.'

Wijdemans en een aantal andere ondernemers starten nu via social media een actie. Mocht dat niet helpen dan is het plan om met touringcarbussen richting provinciehuizen en uiteindelijk Den Haag af te reizen.

Beluister ook | Recreatiebranche komt klap dit jaar niet meer te boven

Eigen verantwoordelijkheid

Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat het niet over de goed- of afkeuring van protocollen gaat; het is aan de branche om de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen. De politie zegt in feite hetzelfde; het is primair de verantwoordelijkheid van de touroperator. om er op toe te zien dat de passagiers worden vervoerd conform de RIVM-richtlijnen: voldoende afstand, met mondkapje. Als het uit de hand loopt kan de politie erbij geroepen worden,

Beluister ook | De reset van reizen en vakantie vieren


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen