Economie5 jun '20 06:51Aangepast op 9 jun '20 12:49

Kwart Tozo-aanvragen niet uitbetaald of afgewezen

Auteur: BNR Webredactie

Bijna een kwart van alle aanvragen voor de Tozo-regeling is niet uitbetaald, afgewezen door gemeenten of onvolledig ingevuld. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs verschillende kleine, middelgrote en grote gemeenten in Nederland. De Tozo is de regeling voor zzp'ers die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen.

Image

Luister ook | Wiebes trekt geen extra geld uit voor zzp'ers

Gemeentelijke verschillen worden kleiner

Verschilden de manieren waarop gemeenten de Tozo-regeling vorm gaven in april sterk, die verschillen worden steeds kleiner. Inmiddels is duidelijk dat bijna een kwart van de aanvragen niet gehonoreerd, uitbetaald of onvolledig ingevuld is. Zo heeft de gemeente Heerlen van de 2.630 aanvragen er 1.200 toegekend. De gemeente Eindhoven heeft 500 aanvragen afgewezen.

11 procent afgewezen in Heerlen

'Bijna alles is nu afgehandeld, we hebben elf procent afgewezen', zegt wethouder Martin de Beer van de gemeente Heerlen. Volgens De Beer kreeg de gemeente veel positieve reacties en lopen de kosten in de richting van de twee miljoen euro.

Partnertoets gaat problemen opleveren

Wanneer de partnertoets wordt ingevoerd in de Tozo 2-regeling voorziet De Beer mogelijk problemen voor ondernemers van wie de partner nét boven het bijstandsniveau verdient.

Lees ook | Coronacrisis zorgt voor schulden onder ondernemers


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen