Economie5 jun '20 08:19

Nederland werkt minder uren

Auteur: BNR Webredactie

Sinds de corona-maatregelen ingingen, hebben we flink minder uren gewerkt. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend. In maart werkten we gemiddeld een uur minder per week dan anders in die maand. In april werkten we drie uur per week minder dan normaal. De grootste daling was te zien bij de handel, de horeca en het vervoer.

Gasten op een terras Den Bosch
Gasten op een terras Den Bosch (ANP Rob Engelaar)

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

'Het valt nogal mee'

'Het valt nogal mee', zegt hoogleraar Finance aan de Nyenrode Business Univeriteit Jaap Koelewijn, 'Vooral in de horeca is de klap hard - de helft van het aantal uren is verdwenen. Het effect van de overheidssteun moet meegenomen worden voordat de werkelijk impact duidelijk wordt. 'Dat het zo hard kon gaan kon je verwachten, maar wat me verbijstert is dat ook in de zorg minder wordt gewerkt. Hier zie je de achterkant van het beleid: veel zorg is niet verleend'.

Al met al is Koelewijn niet pessimistisch. Weliswaar kreeg de dienstverlening forse klappen, er is weinig capaciteit uitgevallen en de structuren zijn grotendeels intact. 'Als de vraag aantrekt, kan de productie weer gaan lopen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen