Economie8 jun '20 13:40

DNB: 'Honderdduizenden banen op de tocht'

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandsche Bank (DNB) rekent voor dit jaar op de sterkste krimp van de werkgelegenheid sinds de jaren zeventig. En dat betekent dat mogelijk zo'n vierhonderdduizend banen verloren gaan. 'We gaan dit allemaal wel voelen', zegt beurscommentator Rob Jansen.

Image
(ANP Jeroen Jumelet)

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Kans op tegenvaller groter dan op meevaller

Volgens Jansen hanteert DNB verschillende scenario's: een basisscenario, een milde variant en een sombere. Het basisscenario is wel het uitgangspunt en DNB houdt veel slagen om de arm, maar 'de kans is groter dat het zal tegenvallen, dan dat het zal meevallen', zegt Jansen.

Volgens de centrale bank stijgt in 2020 de werkloosheid naar 4,6 procent van de beroepsbevolking. Doordat veel bedrijven volgend jaar pas gaan reorganiseren zal dat percentage naar verwachting stijgen naar 7,3 procent. Wat neerkomt op zevenhonderdduizend werkzoekenden.

Forse krimp

DNB verwacht voor 2020 een krimp van het bruto binnenlands product (bbp) van 6,4 procent, wat bijna twee keer zo erg is als tijdens de financiële crisis in 2009. 'DNB verwacht in de jaren 21/22 een lichte groei. Ergens in 2023 zal het niveau hetzelfde zijn als eind 2019', zegt Jansen. De groei voor 2021 wordt geraamd op 2,9 procent en voor 2022 rekent DNB op een plus van 2,4 procent. 'We zien dit jaar de koopkracht met één procent dalen, de export daalt met elf procent. Zelfs in dit basisscenario zijn dit ongekende getallen. We gaan het allemaal voelen'.

Nederland kan het aan

De crisis werkt naar verwachting ook door in de loongroei. Die zal komende jaren veel beperkter zijn dan voorafgaand aan de virusuitbraak werd voorzien. Ook verwacht DNB als gevolg van alle overheidssteun om bedrijven overeind te houden, een flink tekort in de overheidsfinanciën. Maar volgens DNB-directeur Olaf Sleijpen kan Nederland die klap wel aan. De deskundige geeft aan dat de overheid er financieel gezien eerder goed voor stond. Sleijpen heeft sowieso de indruk dat het kabinet met zijn steunpakketten en contactbeperkende maatregelen economisch gezien de goede weg is ingeslagen.

Ook huizenmarkt krijgt een correctie

De huizenprijzen gaan komende jaren waarschijnlijk dalen als gevolg van de coronacrisis. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) lijkt de impact van de virusuitbraak op de woningmarkt nu nog beperkt, maar aan een lichte prijsdaling valt waarschijnlijk toch niet te ontkomen. In ramingen voor 2021 en 2022 voorziet DNB prijsdalingen van 2,1 en 3,7 procent.

De omslag op de woningmarkt vindt waarschijnlijk pas plaats in de loop van de tweede helft van dit jaar. Voor heel 2020 wordt daarom nog steeds uitgegaan van een gemiddelde prijsstijging met 4,3 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen