Economie9 jun '20 06:23Aangepast op 9 jun '20 10:05

Ondernemers iets positiever over toekomst

Auteur: BNR Webredactie

Veel ondernemers zien de zon weer schijnen! In mei, toen de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen werden aangekondigd, daalde het aantal ondernemers dat dacht de tent binnen een jaar te moeten sluiten, sterk. Toch zijn er grote verschillen tussen sectoren. 'De beperkingen zijn nog steeds heel groot', zegt voorzitter Robér Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland.

Image
(Koen van Weel ANP)

'De consument moet de angst loslaten om naar de horeca gaan, want het kan veilig', zegt Willemsen die zich niet kan voorstellen dat de anderhalvemetersamenleving een blijver is. Mocht dat onverhoopt wél zo zijn, dan vreest Willemsen dat meer dan de helft van de horeca-bedrijven het níet redt.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

'In de basis is het goed nieuws dat het ondernemersvertrouwen weer groeit', zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland. Volgens Vonhof is het probleem dat deze crisis zich 'niet lineair' gedraagt: 'We weten niet wat er op de korte termijn op ons afkomt. Je ziet dat bedrijven nu pas, in het derde kwartaal, hun orderportefeuille teruglopen. Waar de schok neerslaat is maar de vraag. Ik ken orderboeken waar nul procent in staat. Het grootste gedeelte van ons geld wordt elders in de wereld verdiend, de klap daar zien we niet'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen