Restaurants nog lang niet volgeboekt
Het loopt nog niet storm op de restaurants, sinds die vorige week maandag de deuren openden. Afgelopen weekend zaten de restaurants voor zo'n 70 procent vol, blijkt uit navraag van BNR bij de drie grootste horeca-reserveringsplatforms in Nederland.
Door het mooie weer van vorige week maandag besloten nog veel mensen om 'spontaan' op het terras te gaan eten, maar de regel is dat voor een restauranttafel gereserveerd moet worden, zegt Michiel Huisman, directeur van horeca-reserveringsplatform BookDinners. Het mindere weer in de rest van de week had nauwelijks een positief effect op het aantal reserveringen. En uit die reserveringen blijkt dat lang niet alle restaurantstoelen bezet waren.
Beluister ook | Klap van Corona | Van oogarts tot varkensboer
Maximum bijstellen
Een flinke aderlating is de gemiddelde groepsgrootte waarmee mensen uit eten gaan. Voorheen lag dat rond de 3,2, dat is nu met ruim een kwart afgenomen naar 2,3. Als je alleen maar 'tweetjes' hebt, kun je relatief minder mensen een plaats bieden dan met een gezin van vier, zegt Michiel Huisman. Zo kun je in dezelfde ruimte minder mensen kwijt, waardoor sommige restaurants hun eigen maximum moeten bijstellen.