Economie8 jun '20 08:57

Herstel economie gaat langer duren

Auteur: BNR Webredactie

Dat de economie er slecht voor stond, was bekend. Maar het herstel gaat ook nog eens veel langer duren dan gedacht, zeggen economen van de Rabobank.

Beluister ook | Wat kun je doen met 500 miljard?

Voor dit jaar wordt een historisch diepe krimp verwacht, zegt Ester Barendregt, hoofd Nederlandse economie bij de Rabobank. In 2009, het jaar van de mondiale financiële crisis, kwam de krimp uit op ongeveer 4 procent, terwijl nu een krimp van 6 procent wordt verwacht.

Werkloosheid

De werkloosheidscijfers stijgen nu al. De overheid steunt de arbeidsmarkt, onder meer met de NOW-regeling, maar een deel van de mensen kan daar geen gebruik van maken, zodat er in de loop van het jaar toch meer ontslagen gaan vallen, verwacht Barendregt. Vooral in de industrie en de bouw gaan harde klappen vallen. In tegenstelling tot andere sectoren is daar het dieptepunt nog niet geweest.

Eurozone

Ondanks de slechte vooruitzichten doen we het toch nog beter dan andere landen. Voor de eurozone verwachten de economen zelfs een krimp van 9 procent. Dat heeft ermee te maken dat in een aantal landen de lockdown veel strenger is geweest. En wat ook helpt, zegt Barendregt, is dat onze digitale infrastructuur goed is. Zaken als thuiswerken en online shoppen waren bij ons al ingeburgerd. Daar staat tegenover dat Nederland als exportland nog wel een tijd last zal houden van de slechte situatie in andere landen.

Image
(ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen