Economie9 jun '20 07:49Aangepast op 9 jun '20 10:39

Ondernemers missen TOGS-regeling door SBI-codes

Auteur: BNR Webredactie

Tienduizenden bedrijven vallen nog steeds buiten de boot voor een tegemoetkoming van coronaschade, maar worden wel hard geraakt door de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van ondernemersvereniging ONL. 'We pleiten voor maatwerkoplossingen', zegt mede-oprichter Mirjam Bink van ONL.

( ANP Robin van Lonkhuijsen)

SBI-codes: bureaucratisch keurslijf

Steen des aanstoots zijn de zogeheten SBI-codes die ondernemingen categoriseren, én in de problemen brengen. Om in aanmerking te komen voor die TOGS-regeling, dus een eenmalige gift van vierduizend euro, moet de hoofdactiviteit van een bedrijf overeenkomen met één van de SBI-codes. Bink: 'Er zijn nog veel bedrijven die in een code vallen, maar die dan nét iets anders doen waardoor ze buiten de regeling vallen. Zo valt een uitzendbureau wel binnen de regeling, maar een werving en selectiebureau weer niet terwijl een bowlingbaan geïndexeerd wordt op de categorie 'Indoor sporten', maar waarvan een groot gedeelte horeca is'. Bij ONL melden zich veel ondernemers die door het keurslijf van de SBI-codes geen gebruik kunnen maken van de regeling.

Een kwart van de ONL-leden vreest faillissement

ONL heeft een enquête onder zijn leden gehouden waaruit blijkt dat bijna een kwart van de leden aangeeft bang te zijn voor een faillissement terwijl acht procent vrijwel zeker weet op de fles te zullen gaan. Veel ondernemingen dringen aan op een derde financieringsronde, maar zelfs dan kiezen veel ondernemers ervoor om het bedrijf een zachte dood te laten sterven.

Ambacht Nederland pleit voor ruimhartiger beleid

'Er is zo veel diversiteit aan codes. Je krijgt schrijnende situaties waarbij de ene ondernemer wel en de andere niet in aanmerking komt voor de regeling', zegt voorzitter Elri Bakker van Ambacht Nederland, 'Die vierduizend euro kan net het verschil maken voor een kleine ondernemer. We hebben alle begrip voor de overheid, maar we zouden graag zien dat er toch ruimhartiger met de SBI-codes wordt omgegaan'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen