Economie9 jun '20 13:46

'Mensen moeten weer wennen aan de horeca'

Auteur: BNR Webredactie

De horeca is alweer een week open, maar na de euforie van de volle terrassen op de eerste dag, daalt nu de realiteit in. Steeds meer horeca-ondernemingen sluiten de deuren weer, omdat opengaan voor dertig bezoekers weinig zin heeft. En anderhalve meter afstand houden in het café blijkt ook niet echt te werken.

Barman met een mondkapje
Barman met een mondkapje (EPA Stephanie Lecocq)

1 juno

'Maandag 1 juni was een fantastische dag, het weer speelde mee en mensen waren vrij', zegt Thomas Andriessen, samen met zijn compagnons eigenaar van zo’n vijftien cafés en restaurants in Amsterdam. Maar na een week bleek het voor de horeca toch tegen te vallen. 'Wij hebben achteraf gezien onszelf wijsgemaakt dat de hele week als deze maandag zou zijn. Dat mensen stonden te popelen om weer naar de horeca gegaan. Helaas was dat niet het geval.'

Luister ook | Restaurants nog lang niet volgeboekt

Veilige plekken

Volgens Andriessen is het niet het onveilige gevoel dat mensen ervan weerhoudt naar de horeca te komen. 'Met al die regeltjes heeft de horeca op dit moment minder aantrekkingskracht.' Daarnaast zijn het de percepties die volgens Andriessen meespelen. 'Zaken met een groot terras kunnen nog echt wat omzet draaien. Zo'n zaak trekt meer mensen aan dan een kleine zaak waar binnen maar dertig mensen mogen zitten.'

Luister ook | Coronacrisis maakt horeca kwetsbaar voor criminele overnames

Eerlijke verdeling rekening

Andriessen pleit voor een eerlijke verdeling van de rekening. 'Er zijn zeker verhuurders die met ons mee hebben gewerkt, maar de meeste verhuurders niet. Zij zijn ook gebaat bij een goed draaiende horecazaak in hun pand. Een gezonde horecazaak kan meer omzet draaien dan een kantoor. Het feit dat zij tijdens de coronacrisis honderd procent van hun inkomsten hebben en wij nul procent is gewoon oneerlijk.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen