Economie10 jun '20 17:50

1 op 5 Nederlandse bedrijven kampt met betalingsproblemen

Auteur: BNR Webredactie

Een vijfde van de Nederlandse bedrijven kampt door de coranacrisis met betalingsproblemen. En nog eens een derde denkt het in de huidige situatie nog maar drie maanden uit te kunnen zingen. Dat blijkt uit een enquête van VNO-NCW en MKB-Nederland onder 112 brancheorganisaties.

Beluister ook | Ondernemers iets positiever over toekomst

Klap

De horeca, de evenementenbranche, de reisbranche en in het verlengde daarvan de detailhandels in de winkelstraten, het vervoer en de sierteelt, de coronacrisis gaat dwars door belangrijke onderdelen van de Nederlandse economie heen. 'Als in Duitsland alle automobielfabrieken dichtgaan, hebben ze een paar maanden niets geproduceerd, maar dus ook niets besteld', zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. Die klap komt daarom nu pas op ons af, verklaart hij.

Draagvlak

En er komen nog grote discussies op ons af over de coronamaatregelen die ondernemers hard raken voorspelt Vonhof. 'Je kunt nog niet helemaal overzien waar het herstel naartoe gaat. We zien steeds tekenen van verdere openstelling. Het gevecht voor de aankomende periode is: is er nog draagvlak voor de genomen maatregelen die ondernemers hard raken zoals de anderhalvemeterregel?' De kans dat bij veek bedrijven faillissementen kunnen volgen is groot, zegt Vonhof.

'Coronawet'

En dan staat er ook nog een coronawet aan te komen. Daar zouden sectoren als bijvoorbeeld de horeca veel last van kunnen krijgen, volgens Vonhof. In de coronawet zou onder meer de anderhalvemeterregel wettelijk worden vastgelegd. 'We maken ons ook wel wat zorgen over wat zo'n coronawet doet. Er zitten best zware maatregelen in en de mogelijkheden om die te nemen. Daar gaan we met elkaar als samenleving heel wat last van krijgen.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Image
(Rob Engelaar / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen