Economie16 jun '20 07:54Aangepast op 16 jun '20 14:20

'Krimp is ongekend hevig, maar kort'

Auteur: BNR Webredactie

De economische krimp is ongekend hevig, maar het is kort. Aan het woord is hoogleraar Finance Jaap Koelewijn van Nyenrode University. Volgens Koelewijn loopt ook het overheidstekort sterk op, maar blijft Nederland in de buurt van de 60 procent.

Volgens het CPB krimpt de Nederlandse economie dit jaar met 6 procent door de coronacrisis. Voor 2021 wordt dan weer gerekend op een economische groei met 3 procent. De werkloosheid zal volgens het CPB dit jaar stijgen tot 5 procent en verdubbelen tot 7 procent volgend jaar. Het zou gaan om de sterkste krimp ooit gemeten.

Image
(CPB)

Als er een tweede golf van coronabesmettingen komt met nieuwe contactbeperkende maatregelen zullen bedrijven nog harder worden geraakt en zal er ook volgend jaar sprake zijn van krimp, met een werkloosheid die oploopt tot 10 procent.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Druppelneus

'Het gezonde Nederlandse jongetje heeft even last een druppelneus, maar dat is het dan ook', zegt Koelewijn die wel aantekent dat de naar 7 procent oplopende werkloosheid problematisch is. Al is het in historisch opzicht nog niet zorgwekkend: Nederland kende een werkloosheid van 12 procent, met een staatsschuld van 120 procent bij een rente van 13 procent. 'En dat zien we niet gebeuren'.

Beluister ook | Kees de Kort: Het is gewoon niks

Exogene schok

Volgens Koelewijn is dit een 'exogene schok' waar veel geld tegenaan moet. 'Dat geld is er, we kunnen makkelijk 100 miljard op tafel leggen. Ik ga deze crisis niet wegwuiven, maar ik zing niet mee in het koor van de doemdenkers. De ruggegraat van de economie blijft goed overeind'. Koelewijn ziet wel de maatschappelijke ongelijkheid toenemen.

Luister ook | Podcast Ongekend in Vredestijd


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen