Economie16 jun '20 09:31Aangepast op 16 jun '20 14:20

CPB: Overheid moet rekening houden met zwaardere scenario's

Auteur: BNR Webredactie

Dit is de somberste raming die het CPB ooit heeft afgegeven, zegt Pieter Hasekamp van het CPB. 'We gaan met z'n allen 50 miljard minder euro dan normaal produceren, en dat heeft grote gevolgen. De werkloosheid zal oplopen, ook de ongelijkheid zal oplopen. De overheidssteun kan langer nodig blijken'.

Image
(ANP Jeroen Jumelet)

Luister ook | Krimp is ongekend hevig, maar kort

In Europees perspectief doen we het niet slecht

Volgens Hasekamp doen we het relatief niet zo heel slecht: 'Alle landen zijn zwaar getroffen, in Europees perspectief doet Nederland het redelijk aan de onderkant van de middenmoot. Dat komt doordat noodpakketten snel beschikbaar waren en onze economie minder afhankelijk is van sectoren als het toerisme', zegt Hasekamp die blijft benadrukken dat onzekerheid troef blijft.

Beluister ook | Kees de Kort: Het is gewoon niks

Gunstige raming onwaarschijnlijk

'We weten nu meer dan in maart toen we met vier scenario's kwamen, we zien nu dat de meest gunstig raming onwaarschijnlijk is. Het kan serieus tegenvallen, zeker als er een tweede golf gaat komen. Onze ramingen zijn het uitgangspunt voor de begroting, wat we er bij zeggen is: 'Let goed op hoe de economie zich ontwikkelt, het beleid zal de economie moeten volgen'.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Steun langer nodig

Steun kan langer nodig blijven, denkt Hasekamp. Maar het kan ook zijn dat je juist moet afbouwen om aanpassing van de economie mogelijk te maken. 'Dat is een dilemma. Het kabinet moet rekening houden met meerdere scenario's, als het tegenvalt zal er langer steun nodig zijn'.

Ongelijkheid neemt toe

Ten slotte wijst Hasekamp op de toenemende ongelijkheid: 'De overheid vangt de klappen op voor mensen met een vaste baan. Mensen zonder vast werk en zzp'ers hebben het moeilijk, zeker in de horeca en in de cultuursector. Sommigen merken niets van de crisis, anderen hebben er veel last van'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen