Economie16 jun '20 08:36Aangepast op 16 jun '20 11:04

Topman Agri&Food: Nederlandse voedselproductie moet anders

Auteur: BNR Webredactie

Nederland is nu nog de op één na grootste exporteur van landbouwgoederen, maar daar moet een einde aan komen. Volgens Dirk Duijzer, het nieuwe boegbeeld van de topsector Agri&Food, moeten we inzetten op meer hoogwaardige export en minder bulk. En dat alles minder ver en vervuilend, zonder er economisch op achteruit te gaan.

( ANP Piroshka van de Wouw)

Beluister ook | Podcast Voeding van Morgen

Volgens Duijzer moeten we af van het idee dat we de hele wereld moeten voeden en moeten we afscheid nemen van vervuilende bulkexport naar ver. Niet alleen is daar steeds minder draagvlak voor, het is economisch ook geen noodzaak wanneer we kiezen voor hoogwaardige export. 'We moeten de exportkilo's verminderen, maar niet de euro's', zegt Duijzer. 'Wat van hoge waarde is, moeten we blijven exporteren zoals babymelk naar China. Bijna 90 procent van wat we exporteren is van hoge waarde, en die kan naar exportbestemmingen die minder veraf liggen. Je moet kijken naar de hoogste toegevoegde waarde.'

Herwaardering voedsel

Duijzer pleit voor een herwaardering van voedsel: 'Het is meer dan een bak mineralen. We moeten voedsel en de omstandigheden waaronder het geproduceerd wordt herwaarderen. Het lijkt wel of we heel weinig over hebben voor voedsel. In Nederland besteden we minder dan tien procent van ons inkomen aan voedsel, in andere landen is dat vijftig procent. Het lijkt hier wel een soort restpost'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen