Economie17 jun '20 08:26

Nibud voorspelt enorme daling koopkracht

Auteur: BNR Webredactie

We komen door de coronacrisis in een koopkrachtramp. Dat zegt het Nibud vanmorgen in de Telegraaf. In een rekenvoorbeeld van de krant verloren tweeverdienende zzp’ers zelfs ruim veertig procent van hun inkomen. Naar verwachting één miljoen huishoudens kunnen straks het hoofd niet meer boven water houden. 'Er komt een forse crisis aan', zegt directeur Arjan Vliegenthart van het Nibud.

Image
( ANP XTRA Koen Suyk)

Grote herverdeling

Volgens Vliegenthart leidt de crisis tot een grote herverdeling: 'Mensen met een vaste baan komen er goed vanaf, mensen met flexbanen komen in de problemen. De kabinetsmaatregelen hebben goed uitgepakt, mensen maken zich minder zorgen dan twee maanden terug. De eerste reactie van de regering is goed geweest, maar uiteindelijk zijn dat tijdelijke maatregelen'. Volgens Vliegenthart gaat de werkloosheid na de zomer toenemen. 'Veel mensen denken dat dat met de buurman gebeurt, maar wat als je zelf de buurman bent?'

Schuldsanering onontkoombaar

Volgens Vliegenthart zijn twee zaken nu belangrijk: de overheid moet ervoor zorgen dat huishoudens gesteund blijven. Ook wijst Vliegenthart op de oplopende schulden van huishoudens bij hypotheekverstrekkers en woningcorporaties: die moeten gesaneerd worden. Vliegenthart vindt dat er nu nagedacht moet worden over een schuldenfonds. 'Het saneren van schulden is onontkoombaar'. Uit onderzoek blijkt dat 1,3 miljoen huishoudens schulden hebben, volgend jaar zijn dat er 2,6 miljoen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen