Economie19 jun '20 06:13Aangepast op 19 jun '20 06:35

Zzp'ers verliezen gemiddeld 20 procent omzet

Auteur: BNR Webredactie

Zzp’ers raakten aan het begin van de crisis gemiddeld een vijfde van hun omzet kwijt. In sommige sectoren ging het in april zelfs om 61 procent. Dat blijkt uit een analyse van de boekhouding van tienduizenden zzp’ers, die door BNR is opgevraagd.

( ANP Bart Maat)

Zwaar getroffen

De zwaarst getroffen sectoren zijn de horeca, gevolgd door vervoer over land met een omzetverlies van 59 procent. De reisbranche zag 57 procent van de omzet verdampen, zzp’ers in de sport en recreatiesector en de kunstsector respectievelijk 54 procent en 52 procent. In die maand deden alleen meubelmakers en de financiële dienstverlening het beter dan verwacht. BNR baseert zich op een rondgang langs zzp-boekhoudplatforms Moneybird en MoneyMonk.

Tweedeling

Ook is sprake van een tweedeling: veertig procent zegt geen inkomsten te zijn misgelopen, bij zestig procent zijn forse klappen gevallen, in sommige gevallen gaat het dan om meer dan 25.000 euro aan omzetverlies. Zo'n 80 procent van de ondernemers heeft bedankt voor de noodsteun terwijl ze er wel recht op hadden. 'Ook de sectoren facilitymanagement en computerreparateurs hebben minder last van de crisis', zegt CEO en oprichter Edwin Vlieg van online boekhoudplatform Moneybird.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen