Economie19 jun '20 07:10Aangepast op 19 jun '20 08:51

Steven van Rijswijk nieuwe baas ING

Auteur: BNR Webredactie

ING heeft Steven van Rijswijk benoemd tot de nieuwe topman van de bank. Op dit moment is hij de eindverantwoordelijke voor risico-inschattingen binnen het bestuur van de financieel dienstverlener. Van Rijswijk volgt Ralph Hamers op, van wie eerder dit jaar bekend werd dat hij topman wordt van de Zwitserse bank UBS. 'Een harde Risk-man, dat is wat de bank op dit moment nodig heeft', zegt hoogleraar Finance Jaap Koelewijn van de Universiteit Nyenrode.

Steven van Rijswijk tijdens de presentatie van de jaarcijfers van ING. ANP EVERT ELIZNGA
Steven van Rijswijk tijdens de presentatie van de jaarcijfers van ING. ANP EVERT ELIZNGA ( ANP)

Harde Risk-man

'Hamers trad meer naar buiten toe, aan dit profiel voldoet Van Rijswijk niet, hij was altijd weinig zichtbaar. Anderzijds kent hij de bank goed, maar hij komt uit de Wholesales en heeft geen marketingachtergrond. Het is een harde Risk-man, en dat is wat ING op dit moment nodig heeft. ING heeft her en der wat ongelukjes gehad omdat ze commercieel te hard vooruit stormden, en nu hebben ze iemand aan het roer die het huis op orde kan brengen', zegt Koelewijn.

Begrijpelijke keuze

Volgens de hoogleraar heeft de opvolgingsproblematiek de ING overvallen: 'Het duurde ook heel lang, ze hadden er niet echt over nagedacht'. Wel begrijpt hij de keuze voor een insider: 'Iemand van buitenaf is voor een bedrijf in transitie niet een voor de hand liggende keuze en roept veel weerstand op. Van Rijswijk kent de organisatie en hij is niet beschadigd geraakt door wat er met ING gebeurde'.

Van Rijswijk (1970) kwam in 1995 bij bij ING en bekleedde verschillende posities op afdelingen als Fusies & Overnames, Kapitaalmarkten en Capital Structuring. In 2014 werd hij hoofd Client Coverage bij ING Wholesale Banking. Zijn benoeming is al goedgekeurd door de Europese Centrale Bank.

Gerelateerde artikelen