Economie27 jun '20 20:20Aangepast op 28 jun '20 08:14

LIVEBLOG | 6 miljard opgehaald met corona-donorconferentie

Auteur: BNR Webredactie

Op de internationale donorconferentie ter bestrijding van de gevolgen van het nieuwe coronavirus zijn zaterdag tot dusver voor een bedrag van 6,15 miljard euro aan extra toezeggingen gedaan.

Hoofdpunten

  • Corona-uitbraak Tönnies ontziet inwoners Gütersloh;
  • Viruswaanzin mag niet demonstreren in Den Haag;
  • Kabinet raamt begrotingstekort op 68 miljard euro;
  • Aantal doden stijgt zaterdag met twee naar 6.105;
  • KLM krijgt steunpakket van 3,4 miljard euro.

Blijf op de hoogte | download de BNR app

20:10 | Op de internationale donorconferentie ter bestrijding van de gevolgen van het nieuwe coronavirus zijn zaterdag tot dusver voor een bedrag van 6,15 miljard euro aan extra toezeggingen gedaan. Die tussenstand maakte Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zaterdagavond bekend. Van het bedrag is 4,9 miljard afkomstig van de EU.

19:10 | De Amerikaanse staat Florida telt nu 132.545 bevestigde gevallen van besmetting met het coronavirus. In een dag tijd kwamen er liefst 9585 bij. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten zaterdag bekendgemaakt. De aanwas van 7,8 procent in 24 uur is niet eerder zo groot geweest. Het dodental door Covid-19 steeg met slechts 24 tot 3390.

18:30 | Brazilië gaat 30 miljoen doses van het experimentele coronavaccin van AstraZeneca produceren. Dat vaccin moet tussen medio december en half januari gemaakt worden als wapen in de strijd tegen Covid-19, dat in het Zuid-Amerikaanse land hard heeft toegeslagen. Met de overeenkomst is 127 miljoen dollar gemoeid. Het plaatsvervangend hoofd van de Braziliaanse gezondheidsdienst, Elcio Franco, zei zich bewust te zijn van de risico's dat het vaccin niet of onvoldoende blijkt te werken.

18:00 | De grootschalige corona-uitbraak bij het vleesverwerkende bedrijf Tönnies in Rheda-Wiedenbrück, waardoor zeker 1.500 medewerkers ziek werden, lijkt aan de andere inwoners van de regio Gütersloh goeddeels voorbij te gaan. In het algemene bevolkingsonderzoek dat gaande is, zijn tot dusver slechts negen besmettingsgevallen geconstateerd. Inmiddels zijn al 4.100 mensen getest.

17:30 | Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care behandeld wordt is met 10 afgenomen ten opzichte van vrijdag. Het zijn er nu 29. Op de verpleegafdelingen liggen 180 coronapatiënten, eveneens tien minder dan vrijdag. 'Op dit moment liggen er dus nog maar ruim 200 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen', meldt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

16:00 | De Zwitserse pharmareus Roche zegt door enorme vraag nauwelijks voldoende testmiddelen op Covid-19 te kunnen produceren. "De vraag naar PCR-testen die acute Covid 19-besmetting aantonen overstijgt onze productie", zegt bestuursvoorzitter Christoph Franz in een interview met de Zwitserse krant Tages Anzeiger. De productie wordt daarom verder opgevoerd. Roche stelt prioriteit bij de levering van testmiddelen en waar die het hardst nodig zijn.

15:05 | Bondskanselier Angela Merkel wil Europa tijdens het Duitse EU-voorzitterschap de komende zes maanden sterker uit de coronacrisis laten komen. Zij zegt in haar wekelijkse videoboodschap op zaterdag zich ervan bewust te zijn 'dat aan het Duitse voorzitterschap van de EU grote verwachtingen zijn gekoppeld'. Die verwachtingen reiken volgens haar ver over het bedwingen van het coronavirus heen.

14:55 | Het RIVM stopt met het dagelijks melden van het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames door het coronavirus. Vanaf 1 juli komt er elke week een bericht, telkens op dinsdag om 14.00 uur. Alle informatie over de ontwikkeling van het virus wordt wel nauwgezet bijgehouden door het RIVM. "En als er iets bijzonders is, dan melden we dat meteen. Zo niet, dan komt het in het wekelijkse bericht", aldus een woordvoerder.

Image
Image

14:45 | Leerlingen van groep 8 in het hele land krijgen van onderwijsminister Arie Slob een brief waarin hij terugblikt op het "heel apart" verlopen schooljaar door de coronacrisis. Omdat de scholieren vanuit huis moesten werken, misten ze veel activiteiten die volgens de minister juist bijzonder zijn voor het laatste jaar op de lagere school, voordat ze naar het voortgezet onderwijs overstappen.

14:15 | Het dodenaantal door het coronavirus is met 2 gestegen, naar 6,105, meldt het RIVM. Ook is één persoon in een ziekenhuis opgenomen. Het aantal mensen dat positief heeft getest op het coronavirus kwam op 50.074, dat zijn er 71 meer dan een dag eerder. Het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt.

12:30 | Viruswaanzin mag morgen niet demonstreren in Den Haag. De groep die zich verzet tegen de coronaregels had een kort geding aangespannen tegen het verbod van waarnemend burgemeester Johan Remkes om actie te mogen voeren. De rechtbank in Den Haag wees het verzoek om toch te mogen demonstreren af. Aanhangers van Viruswaanzin die toch gaan demonstreren, zijn strafbaar, zei minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gisteren tegen BNR. Viruswaanzin roept mensen nu op om morgen niet naar het Malieveld in Den Haag te komen.

12:00 | De afgelopen tien dagen hebben zich nog maar 26 huurders gemeld die door de coronacrisis in de knel zijn gekomen en daarbij geen hulp krijgen van hun verhuurder. Ze kunnen daarvoor terecht bij een speciaal registratiepunt bij de Huurcommissie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het meldpunt op 17 juni ingesteld om te achterhalen hoe groot het probleem is.

11:30 | De bezwaren die Nederland heeft tegen het Frans-Duitse herstelplan om uit de coronacrisis te komen, zijn gerechtvaardigd, zegt Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, in een interview met de Duitse krant Handelsblatt.. 'Ik neem de zorgen van Mark Rutte zeer serieus. Hij heeft gelijk als hij zegt dat hervormingen hand in hand moeten gaan met investeringen.'

10:30 | In het Verenigd Koninkrijk lijkt het enthousiasme voor het verlaten van de Europese Unie snel te verdwijnen. Iets meer dan een derde van de Britten (35 procent) staat nog achter de brexit, 57 procent wil in de EU blijven, zo meldt zakenwebsite Business Insider op basis van een onderzoek van European Social Survey. De Britse economie kreeg een behoorlijke klap moet incasseren door de coronacrisis,

09:30 | Goede doelen hebben de afgelopen maanden tientallen miljoenen euro minder inkomsten binnengekregen. Dat zegt Margreet Plug, directeur van branchevereniging Goede Doelen Nederland tegen FD. 'De inschatting van onze leden in april was een inkomstenderving van 10 tot 30 procent. Het gaat dan al gauw om tientallen miljoenen.' Huis-aan-huis collecteren zat er tijdens de coronacrisis niet in. Ook hardloop-, fiets- of zwemevenementen, waar traditioneel gezien flinke bedragen mee worden opgehaald voor goede doelen, gingen de afgelopen tijd niet door of werden opgeschort.

09:00 | Klinkende namen als Shakira, David Beckham en Charlize Theron zetten zich zaterdag in om miljarden op te halen voor de ontwikkeling en wereldwijde verdeling van betaalbare vaccins, tests en behandelingen voor Covid-19. Initiatiefnemers van de donorconferentie zijn de Europese Commissie en het burgerplatform Global Citizen. Zij roepen leiders van alle landen op samen te werken. De campagne is een vervolg op een fondsenwerving in mei die inmiddels bijna 10 miljard euro heeft opgeleverd.

07:00 | Met het oog op de verboden demonstraties zondag in Den Haag en Hoorn heeft de politie voor dit weekend een Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (NSGBO) opgetuigd. Dat is een soort nationale commandopost voor gebeurtenissen van grote impact die de gebieden van de regionale eenheden overschrijden. De politie is "voorbereid op een heet weekendje", zegt Wilbert Paulissen in De Telegraaf. De eenheidschef van de politie Oost-Brabant voert het woord namens deze staf.

03:00 | In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 40.870 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds de virusuitbraak begon, zo blijkt uit een telling van persbureau Reuters. De Johns Hopkins Universiteit meldde in de nacht van donderdag op vrijdag, een kleine 24 uur geleden, 37.077 nieuwe gevallen binnen een etmaal van het longvirus. Ook dat was een record. Het vorige werd in april vastgesteld en bedroeg toen 36.285.

Vrijdag 26 juni

20:10 | Aanhangers van Viruswaanzin die toch gaan demonstreren, zijn strafbaar. Dat zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De demonstratie is verboden maar Viruswaanzin roept mensen op om 'op persoonlijke titel' naar het Malieveld te gaan. Maar demonstreren, meent Grapperhaus, dat doe je per definitie op persoonlijke titel.

19:30 | Tienduizenden flexwerkers hebben nog steeds geen gebruik gemaakt van de Corona-compensatie, zegt vakbond CNV. Het is een regeling die vooral studenten ten goede zou komen, maar toch is ie opvallend onbekend. En dat is jammer, zegt CNV voorzitter Piet Fortuin.

18:50 | Premier Rutte vindt het onverantwoord en onverstandig dat Corendon vanaf 10 juli weer op Turkije gaat vliegen, ondanks het reisadvies van het kabinet. Corendon-topman Steven van der Heijden had verwacht dat het reisadvies al op geel zou staan, maar dat is nog niet gebeurd. 'Voor Turkije geldt simpelweg een oranje reisadvies, dus alleen noodzakelijke reizen, maar mijn indruk is toch dat het vooral vakantiereizen zijn, en die passen daar niet in.'

18:00 | We pinnen nog steeds minder dan voor de coronacrisis, meldt ING. De bank verwacht dat Nederlanders binnenkort wel weer vaker gaan pinnen nu er weer een versoepeling van de maatregelen is aangekondigd. De coronacrisis hakte er ook flink in op ons bestedingspatroon, zegt ING-econoom Marten van Garderen.

17:00 | Minister Wopke Hoekstra rekent op groen licht voor het steunpakket van 3,4 miljard euro aan KLM. Dat zegt hij in reactie op kritiek van Ryanair. De Ierse prijsvechter noemt de Nederlandse staatssteun aan KLM 'illegaal'.

16:00 | Het tekort op de rijksbegroting loopt dit jaar volgens een eerste raming van het kabinet op tot 68 miljard euro. Dat is fors minder dan de 92 miljard euro die minister Wopke Hoekstra (Financiën) voorspelde bij het verschijnen van de voorjaarsnota eind april. Een spoedig herstel is volgens premier Mark Rutte mede afhankelijk van verdere beheersing van het coronavirus.

14:05 | In de afgelopen 24 uur zijn er drie nieuwe coronadoden gemeld bij het RIVM. Daardoor is het totale aantal overleden mensen aan het virus gestegen naar 6.103. Ook zijn er zes mensen opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal mensen dat positief is getest op het virus is met 96 gestegen in het afgelopen etmaal.

13:00 | Corendon vliegt vanaf 10 juli gewoon naar Turkije, ondanks het feit dat het kabinet dit afraadt. Voor Turkije geldt een oranje reisadvies vanwege het coronavirus, naast het feit dat Buitenlandse Zaken het dus afraadt, moeten reizigers bij terugkomst twee weken in quarantaine.

11:30 | Ryanair heeft flinke kritiek op het steunpakket van de Nederlandse overheid aan KLM. Volgens de Ierse prijsvechter is er sprake van illegale staatssteun en wordt de concurrentie erdoor verstoord. Het luchtvaartbedrijf wil dan ook dat de Europese Commissie het steunpakket tegenhoudt. Eerder kwam Ryanair ook al in opstand tegen de steunpakketten van de Franse en Duitse overheid aan respectievelijk Air France en Lufthansa.

11:15 | Mensen die tijdens de coronacrisis de grootste kans lopen op baanverlies, hebben vaak weinig vermogen om op terug te vallen. Dat concludeert het Centraal Planbureau na onderzoek.

Egbert Jongen, programmaleider Arbeid bij het CPB, ziet dat het opnieuw de groepen zijn die het altijd lastig hebben die geraakt worden. 'Het zijn toch weer de kwetsbare groepen die geraakt worden deze crisis. De jongeren, alleenstaanden, personen met een migratie-achtergrond en meer algemeen de personen met een laag inkomen.'

10:20 | Terwijl in Nederland de 1,5 meter regeling voor jongeren tot 18 jaar wordt opgeheven, heeft Portugal juist problemen met jongeren die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Lissabon gaat vandaag weer deels op slot.

Correspondent José da Silva merkt op dat jongeren vooral de hoofdoorzaak zijn voor de nieuwe coronamaatregelen in Lissabon. 'De jongeren maken er echt een zooitje van. Ze komen bijeen op pleinen, parken, geheime locaties en stranden in de buurt van Lissabon, om daar illegale feesten te houden.

08:25 | De kogel is door de kerk: er is een akkoord over de staatssteun aan KLM. Zoals Reuters eerder meldde gaat het om een lening van 3,4 miljard euro. Een deel is een lening van de overheid van 1 miljard euro. Daarnaast staat de Nederlandse overheid garant voor 90 procent van een lening bij elf banken ter waarde van 2,4 miljard euro. Het is niet uitgesloten dat de overheid KLM op een later moment opnieuw financieel gaat ondersteunen.

07:40 | De coronacrisis slaat kraters in ons winkellandschap. Aankomend jaar staat bijna 1 op de 5 winkels leeg in middelgrote steden, verwacht vastgoedadviseur Colliers. Reden: vooral ouderen kopen sinds de corona-uitbraak een stuk meer online.

07:00 | Tientallen bedrijven in de horeca en industrie hebben de afgelopen weken met reorganisatieplannen aangeklopt bij Vakbond CNV. Dat bevestigt de vakbond tegen BNR. Het gaat om bedrijven die rond de twintig werknemers hebben, maar ook bedrijven die ruim honderd werknemers hebben melden al een reorganisatie aan bij de vakbond.

06:30 | Op de laatste dag dat de TOGS-regeling aangevraagd kan worden, ligt er nog bijna de helft van de begrote 1,6 miljard op de plank. De eenmalige compensatie van 4000 euro werd 200 duizend keer uitgekeerd, blijkt uit navraag van BNR bij de RVO.

Tot 23 juni zijn er meer dan 215 duizend aanvragen gedaan. Hiervan zijn er ruim 200 duizend uitgekeerd, een bedrag van 802 miljoen euro. Er is de afgelopen maanden veel te doen geweest om de TOGS, die voluit de Tegemoetkoming schade COVID-19 heet.

06:15 | De kogel lijkt door de kerk: er zou een akkoord zijn over de staatssteun aan KLM. Volgens Reuters gaat het om een lening van 3,4 miljard euro. Dat bedrag is gebaseerd op een melding op de site van Air France, die inmiddels verwijderd is. Later deze ochtend worden de details van het steunpakket bekend gemaakt.

06:00 | In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 37.077 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds de virusuitbraak begon. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het vorige recordaantal op een dag was 36.285 en werd in april vastgesteld, toen de uitbraak vooral aan de oostkust voor veel besmettingen zorgde.

Donderdag 25 juni

18:30 | De Eiffeltoren ging vanochtend weer open, na een coronasluiting van drie maanden. Maar de derde verdieping blijft voorlopig dicht en de liften staan nog aan de grond. Correspondent Eveline Bijlsma beklom ruim 600 traptreden.

17:30 | De bonus voor de mensen in de zorg is écht netto 1.000 euro; het geld zal niet via een korting op de toeslagen weer worden afgeroomd. Minister Hugo de Jonge moest nog wel even alle zeilen bijzetten om een misverstand over de bonus recht te zetten. En intussen lijkt de 'bizarre coronaperiode' ook in de Haagse kaasstolp ten einde te lopen, al is de angst voor een tweede coronagolf nog lang niet verdwenen.

16:50 | De vleesindustrie blijft een groot zorgenkind in de strijd tegen het coronavirus. Dat vinden bewoners in Boxtel al helemaal: die willen dat de lokale vestiging van slachterij Vion de deuren sluit, tot de veiligheid daar is verbeterd en de uitbraak onder de werknemers onder controle is.

16:20 | Een zekere mate van saamhorigheid binnen de EU is noodzakelijk om internationale bedreigingen het hoofd te bieden. En dat betekent dat je ook binnen de EU bereid moet zijn om compromissen te sluiten, zegt CDA-senator en oud-staatssecretaris van Europese Zaken Ben Knapen in BNR De Wereld.

15:30 | Vanaf augustus vliegt easyJet weer naar bijna 90 procent van de oorspronkelijke bestemmingen. De bezettingsgraad is nog niet terug op het oude niveau, al is op sommige vluchten al 80 procent van de plekken bezet, zegt William Vet, directeur Benelux bij Easyjet, in BNR Zakendoen.

15:10 | Zolang de overgrote meerderheid van de Nederlanders zich houdt aan de corona-maatregelen, is er niet direct een groot gevaar voor een nieuwe uitbraak als een kleine groep mensen de anderhalve meter afstand negeert. Dat zegt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, tegen BNR.

14:40 | Niet zingen, niet springen en op anderhalve meter van de andere trouwe fans zitten. Voetbalsupporters mogen vanaf 1 september weer naar het stadion, maar ze moeten zich wel aan een groot aantal regels houden.

14:10 | Het dodental door het coronavirus is gestegen tot 6.100. In de afgelopen 24 uur heeft het RIVM drie sterfgevallen doorgekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoogstwaarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen op het virus is getest. Vijf mensen werden in ziekenhuizen opgenomen. Dat totaal staat nu op 11.863. Het virus werd bij nog 111 mensen vastgesteld. Sinds eind februari hebben 49.914 mensen het opgelopen, maar ook dat aantal ligt in werkelijkheid vermoedelijk hoger.

14:00 | Virusremmer remdesivir is, als eerste medicijn tegen COVID-19, onder voorwaarden goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten. Dit betekent dat, wanneer de Europese Commissie dit advies overneemt, dit medicijn binnen de Europese Unie voorgeschreven mag worden aan coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben.

13:40 | Veel applaus kreeg het hardwerkende zorgpersoneel al, maar nu komt daar toch een zorgbonus bij, van 1.000 euro netto per zorgmedewerker. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) meldde dat zojuist. Als een volstrekte verrassing kwam de bonus niet, zeker omdat Kamerbreed al een motie was aangenomen voor eenmalige zorgbonus, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

13:15 | De Duitse overheidssteun voor Lufthansa zou zomaar kunnen eindigen in een faillissement. Door de coronacrisis verkeert de grootste Europese vliegtuigmaatschappij in financieel zwaar weer, maar de grootste aandeelhouder wil niets van de overheid weten.

13:00 | De coronacrisis gaat na de zomer voor extra drukte op de weg zorgen, en daardoor zal het aantal verkeersslachtoffers sterk toenemen. Dat zegt de Mobiliteitsalliantie in een nieuw rapport dat in handen is van de Telegraaf. Daarom moeten investeringen in wegen en fietspaden naar voren gehaald worden.

12:00 | Zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus hebben ondervonden krijgen een bonus van 1000 euro netto. Hiermee laten de Tweede Kamer en het kabinet hun waardering en dankbaarheid zien voor al het harde werk dat de mensen in de zorg tijdens de coronacrisis hebben verricht.

09:30 | Net als in de vorige crisis zetten veel bedrijven nu diversiteitsprogramma's stop. Dat zeggen meerdere experts in Dagblad Trouw. Diversiteitsbeleid kost geld en dat hebben veel bedrijven er in tijden van crisis niet voor over.

09:00 | De coronacrisis geeft regeringen allerlei noodbevoegdheden. Veel van deze bevoegdheden zoals het in de gaten houden van de burgers is in strijd met de principes van de rechtstaat. Daarom heeft een gezelschap aan wereldleiders, activisten en nobelprijswinnaars een brief opgesteld met de titel 'Een roep om de democratie te verdedigen'.

08:30 | De corona-app die moet helpen bij het bron- en contactonderzoek is bijna af, zei vicepremier De Jonge. Half juli komt het besluit of de app in gebruik wordt genomen. De app is al getest door militairen in een oefendorp en binnenkort gaan inwoners van Twente de app testen.

07:30 | 30 tot 40 procent van de mensen werkt nog steeds vanuit huis. Dat blijkt uit de meest recente verplaatsingsdata die BNR bij DAT Mobility heeft opgevraagd. Wel gaan de afgelopen weken steeds meer mensen een dagje naar kantoor.

06:30 | Door grote tekorten zijn er de afgelopen maanden fors minder zonnepanelen op onze daken en weilanden gelegd. Het gaat om een afname van zo'n 20 procent, blijkt uit navraag van BNR. Door de coronacrisis konden de panelen niet of pas veel later vanuit China worden verscheept.

06:00 | Beurzen en congressen kunnen vanaf 1 juli weer worden gehouden zonder een maximum van 100 bezoekers. Mits er wordt voldaan aan de 1,5 meter afstand, en bezoekers vooraf worden bevraagd over hun gezondheid. Deze boodschap bracht premier Rutte gisteravond.

25 juni 2020

22:30 | De nieuwe versoepeling van het kabinet voor de evenementenbranche is niet meer dan een eerste stap. Dat zegt Jolanda Jansen, in het dagelijks leven directeur van Ahoy, namens de Alliantie van Evenementenbouwers. Daarin zijn onder meer sportbonden, publieksevenementen en cultuur vertegenwoordigd.

20:30 | Er is nog altijd te weinig perspectief voor kleinere cafés, discotheken en clubs, zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. 'En wat we vooral onbegrijpelijk vinden is dat er nog steeds beperkingen worden gezet op de buitenruimte.' Teleurstelling en irritatie overheersen, nadat de horeca maandenlang in gesprek is geweest met het kabinet.

19:35 | 'Ik ben niet van plan om de samenleving te mennen, we praten van volwassenen tot volwassenen. Altijd rechttoe rechtaan in de ogen kijken, van anderhalve meter. Als de samenleving zich niet aan de regels houdt, keert het virus terug, maar ik denk niet dat het gaat gebeuren. Dan gaan weer allerlei sectoren dicht, krijgt de economie een klap en zullen er weer mensen overlijden', zegt Rutte tegen verslaggever Laurens Boven.

19:25 | Touringcarbedrijven zijn opgelucht met de versoepeling van de coronamaatregelen. Dat stelt de ondernemers in staat om weer aan werk te denken, aldus Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). De brancheorganisatie waarschuwt tegelijkertijd dat de sector nog niet is gered, aangezien de verlichting niet betekent dat de bussen gelijk weer vol zullen zitten. 'Een goede eerste stap', meldt een woordvoerder van KNV.

19:20 | De volgende basisregels, zijn nog steeds van kracht:

- Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen;

- Houd 1,5 meter afstand van anderen;

- Was vaak uw handen;

- Werk zoveel mogelijk thuis;

- Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Die aanpak werkt, meldt de site van de Rijksoverheid: 'De piek aan besmettingen is voorbij, het virus hebben we onder controle gekregen. We kunnen uitgebreid testen en intensief bron- en contactonderzoek doen. Zo zijn we in staat snel en gericht bij te sturen en verspreiding van het virus tegen te gaan, daar waar het virus oplaait.'

19:15 | Minister De Jonge: Het RIVM onderzoekt of coronatest zin heeft als er wel contact was, maar er geen klachten zijn.

19:10 | De basisregels voor activiteiten binnen en buiten worden zoveel mogelijk dezelfde, zegt Rutte. 'De eerste basisregel binnen én buiten is de anderhalvemeterregel. Wat betreft de binnenactiviteiten: Carré, Ahoy en het Concertgebouw kunnen weer meer mensen ontvangen. Voor de kleinere gelegenheden, zoals cafés en sportkantines, betekent het vooral minder administratieve rompslomp.'

Rutte: 'De anderhalvemeterregel wordt losgelaten voor iedereen tot 18 jaar. Buiten geldt dat voor evenementen tot 250 mensen geen gezondheidscheck meer nodig is, zoals buurtbarbecues. Buiten gelden bovendien geen maximale aantallen, als er gezeten wordt en er reserveringen zijn. In onder meer De Kuip en de Johan Cruijff ArenA mogen weer mensen zitten, mits op anderhalve meter van elkaar.'

'Het aanvragen van een vergunning voor grote evenementen in de buitenlucht duurt al gauw zo'n zes weken, dus de kans is niet groot dat veel evenementen voor half augustus doorgang vinden. De sportscholen en sekswerkers mogen per 1 juli ook weer aan de slag, mét enige aanvullende aanvullingen. Discotheken en nachtclubs blijven voorlopig nog dicht. Middelbare scholen gaan ook weer open.'

'De routekaart is daarmee vrijwel volledig ingevuld, twee maanden eerder dan we verwachtten. We gaan met meer vrijheid de zomer in dan verwacht, maar ook in de wetenschap dat het virus niet weg is.'

19:05 | Rutte over eigen verantwoordelijkheid en discipline: 'We kunnen nu meer doen dan we eerder hadden gedacht. Door afstand te houden geven we ruimte aan elkaar, die anderhalve meter en thuisblijven bij ziekte blijft cruciaal, dat verandert niet. Maar de besluiten van vandaag zullen nog meer zelfdiscipline en verantwoordelijk vergen. Als we daarin verslappen, is de kans echt reëel dat we straks meer beperkingen moeten doorvoeren. Internationaal zien we daar tal van voorbeelden van.'

19:00 | We hebben de belangrijkste loopings en scherpste bochten gehad, voor nu, zegt de premier in zijn openingswoord. 'Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: we hebben het samen gedaan, we hebben het samen bereikt. Maar de cijfers zijn nu juist zo goed omdat we ons drie maanden zo goed aan de maatregelen hadden gehad. Zonder die maatregelen hadden we waarschijnlijk 35.000 mensen op de intensive care gehad. Getallen die ons land enorm hadden ontwricht.'

19:00 | Nederlanders kunnen na 1 juli gewoon gebruik maken van het openbaar vervoer. De bezetting blijft niet op 40 procent van de capaciteit steken en mensen mogen ook voor niet-noodzakelijke reizen met de bus, tram of trein, melden ingewijden. Ze moeten de spits zoveel mogelijk mijden. Mogelijk worden openingstijden daar beter op afgestemd. En ook het maximum van honderd mensen bij evenementen zal worden afgeschaft; dat wordt onbeperkt.'

18:40 | Het is bijna weer net zo druk op de Nederlandse wegen als voor het coronavirus ons land bereikte. In vijf van de twaalf provincies is het zelfs drukker dan voor de lockdown, meldt de RDW. 'Na enkele stabiele weken is de verkeersvraag deze week weer gestegen naar waarden die op etmaalniveau vergelijkbaar zijn met de periode voordat de coronamaatregelen werden ingesteld', meldt de RDW, kijkend naar de cijfers van 3 maart en 23 juni.

18:10 | Ruim 60 procent van de Nederlanders is nog steeds bezorgd of zelfs zeer bezorgd over het coronavirus. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van het kabinet, die vandaag is gepubliceerd. Tijdens de piek van de uitbraak, eind maart, lag dat percentage op bijna 80 procent.

17:50 | Gaan de Europese grenzen weer open voor mensen van buiten de EU? De EU-landen kunnen het er niet over eens worden. En dat terwijl het huidige inreisverbod volgende week woensdag afloopt. Vrijdag gaan de landen verder onderhandelen, zegt Europaverslaggever Jesse Pinster. Het zou zomaar kunnen dat Duitsland zijn EU-voorzitterschap per 1 juli aangrijpt om een compromis af te dwingen.

17:20 | Steeds meer bedrijven in de mobiliteitssector hebben er vertrouwen in dat ze de coronacrisis overleven. Dat blijkt uit het nieuwste trendrapport van branchevereniging BOVAG. Van de negenduizend bedrijven die bij hen zijn aangesloten is 85 procent optimistisch. Toch noteert ruim de helft een forse omzetdaling, en verwacht een kwart dat er mensen ontslagen moeten worden.

17:00 | Steeds meer ondernemers zijn optimistischer over het voortbestaan van hun bedrijf. Uit een peiling van ondernemersvereniging ONL blijkt dat het aantal bedrijven dat liquiditeitsproblemen heeft of verwacht, enorm is afgenomen.

16:50 | Nederlanders kunnen na 1 juli gewoon gebruikmaken van het openbaar vervoer. De bezetting blijft niet op 40 procent van de capaciteit steken en mensen mogen ook voor niet-noodzakelijke reizen met de bus, tram of trein, melden ingewijden. Wel moeten Nederlanders de spits zo veel mogelijk mijden. Mogelijk worden openingstijden van bijvoorbeeld musea of lestijden van bepaalde onderwijsinstellingen daarop afgestemd.

16:45 | Ondanks de verdere versoepelingen die Mark Rutte vanavond waarschijnlijk bekendmaakt, blijft het een verloren zomer voor de evenementenbranche. Dat zegt de VNPF, de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals, tegen BNR. Het probleem blijft de verplichte 1,5 meter afstand, zegt VNPF-directeur Berend Schans. 'We kunnen dan nog steeds zó weinig mensen toelaten dat het niet rendabel is om een festival of concert te organiseren.

16:30 | Het blijft onduidelijk tot wanneer de travel ban van president Trump voor Europeanen blijft gelden. Door die ban kunnen mensen uit Europese landen nu niet naar Amerika reizen, en dat zou tot het einde van dit jaar worden verlengd, verwacht buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, mede op basis van gesprekken van New Yorkse contacten.

16:10| Amsterdamse mkb'ers dreigen massaal failliet te gaan als er niet snel oplossingen gevonden worden, meldt onder meer MKB-Amsterdam in een vergadering met de gemeente. De belangenvereniging wil dat er snel maatregelen komen om faillissementen te voorkomen.

15:50 | In een Scheveningse slagerij aten premier Rutte en de Franse president Macron reebok. Maar hoe smaakt die als je op hetzelfde moment moet onderhandelen over honderden miljarden euro's? Europaverslaggever Jesse Pinster ging naar Scheveningen om op die vraag een antwoord te krijgen.

15:30 | De zwembaden, pretparken, binnenspeeltuinen, wellnesscentra, theater-, bioscoop- en feestzalen mogen vanaf woensdag 1 juli in België weer de deuren openen. Culturele activiteiten binnen worden beperkt tot 200 personen en openluchtevenementen tot 400. Dat heeft de Belgische regering besloten na overleg met de Nationale Veiligheidsraad.

15:00 | Het Nederlandse bruto binnenlands product neemt volgens de organisatie dit jaar met 7,7 procent af. Dat is nog eens 0,2 procentpunt meer dan de 7,5 procent krimp die het IMF in april nog verwachtte. De Nederlandse economie groeit volgend jaar dan weer met 5 procent. Voor 2021 voorzag het IMF eerder een groei van 3 procent.

13:00 | De Britse tak van Tata Steel wacht 500 miljoen pond aan staatssteun. Volgens de Financial Times worden de Britse activiteiten van het staalconcern misschien zelfs deels genationaliseerd.

10:00 | Europese toeristen kunnen dit jaar mogelijk toch naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse ambassade in Nederland liet eerder aan BNR weten dat het inreisverbod verlengd wordt tot het einde van het jaar, maar laat nu weten dat die informatie mogelijk niet klopt. De ambassade zegt dat de beantwoording niet accuraat was en biedt daarvoor excuses aan.

09:30 | Na een aanvankelijke noodstop komen de bedrijfsverkopen weer goed op gang. Net als de beurzen en de inkoopmanagers in de eurozone lijken verkopers en investeerders van de grootste coronaschrik te zijn bekomen.

Lees hier alles over de coronacrisis in onze eerdere liveblogs


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen