Economie26 jun '20 06:59Aangepast op 26 jun '20 13:25

Tientallen bedrijven melden reorganisatie

Auteur: BNR Webredactie

Tientallen bedrijven in de horeca en industrie hebben de afgelopen weken met reorganisatieplannen aangeklopt bij vakbond CNV. Dat bevestigt de vakbond tegen BNR.

Sinds de tweede NOW-regeling van kracht is ziet Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen, het aantal bedrijven dat reorganisaties aan het voorbereiden is stijgen. 'Het gaat enerzijds om bedrijven die voorbereidingen treffen, maar anderzijds ook om bedrijven die al daadwerkelijk medewerkers ontslaan.'

Ontslagboete

Bij de eerste NOW-regeling was de ontslagboete van kracht. Werkgevers die aanspraak wilden maken op steun vanuit de overheid, mochten geen werknemers ontslaan. Deden zij dat wel, dan volgde er de zogenoemde ontslagboete. De gevreesde ontslagboete is bij de tweede NOW-regeling niet meer van toepassing. Maar in plaats daarvan moeten bedrijven die meer dan twintig medewerkers willen ontslaan, in overleg treden met de vakbonden. Doen bedrijven dat niet, dan krijgen zij als nog een financiële sanctie. Hierdoor hebben vakbonden beter zicht hebben op de ontslagen die eraan komen.

'Topje van de ijsberg'

Volgens Fortuin gaat het om tientallen bedrijven die bij de vakbond hebben aangegeven dat zij willen reorganiseren en staan honderden banen op het spel. 'Het is heel erg per bedrijf verschillend. Bij de ene organisatie gaat het om dertig medewerkers die hun baan dreigen te verliezen, bij het andere bedrijf gaat het om honderd medewerkers.' Toch is dit volgens de voorzitter van CNV Vakmensen nog maar het begin. 'Dit is het topje van de ijsberg. De grootste klap verwachten wij in het najaar. '

BNR heeft ook gebeld met de FNV. De woordvoerder laat weten dat de FNV wel door een aantal bedrijven is ingelicht en dat er ook wel wat reorganisaties gaande zijn, maar dat het bij hen niet om grote aantallen gaat. Zij vermoeden dat bedrijven grotendeels wachten tot na de tweede NOW-regeling.

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen