Economie26 jun '20 06:30Aangepast op 26 jun '20 13:23

Honderden miljoenen coronasteun blijven ongebruikt

Auteur: BNR Webredactie

Op de laatste dag dat de TOGS-regeling aangevraagd kan worden, ligt nog bijna de helft van de begrote 1,6 miljard euro op de plank. De eenmalige compensatie van 4.000 euro werd 200.000 keer uitgekeerd, blijkt uit navraag van BNR bij de RVO.

Tot 23 juni zijn er meer dan 215.000 aanvragen gedaan. Hiervan zijn er ruim 200.000 uitgekeerd, een bedrag van 802 miljoen euro. Er is de afgelopen maanden veel te doen geweest om de TOGS, die voluit de Tegemoetkoming schade COVID-19 heet.

De regeling is twee keer verruimd omdat heel veel ondernemers aan de bel trokken omdat zij niet voor de regeling in aanmerking kwamen, maar wel heel hard getroffen werden door de corona-crisis.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

SBI-codes

Ook is er veel te doen geweest om de SBI-codes. Om voor de eenmalige gift van vierduizend euro in aanmerking te komen, moet de hoofdactiviteit van een bedrijf overeenkomen met één van de SBI-codes. Er zijn echter veel bedrijven die iets anders doen dan hun SBI-code aangeeft.

'Het was in het begin vrij lastig voor ondernemers uit bepaalde sectoren, die niet op de lijst stonden bij die codes, om bij het geld te komen. Dat hebben we gelukkig kunnen uitbreiden uiteindelijk. Maar of daardoor mensen geen geld hebben aangevraagd, durf ik niet te zeggen. Ik denk ook dat veel ondernemers niet eens weten dat ze er recht op hebben', zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland

Door die verkeerde registratie kwamen velen niet in aanmerking voor financiële steun. In totaal hebben ruim vierentwintigduizend ondernemers geprobeerd om hun SBI-code de afgelopen weken te wijzigen. Een groot deel daarvan, 14.000 ondernemers, kwam daarna alsnog voor de eenmalige compensatie van 4.000 euro in aanmerking. Er zijn nog steeds sectoren die niet voor de regeling in aanmerking komen.

Steunpakketten

Naast de TOGS kennen we ook de TOZO en de NOW-regeling. Deze worden allebei verruimd, de TOGS wordt opgevolgd door een nieuwe regeling: de tegemoetkoming Vaste Lasten mkb.

Deze is bedoeld voor mkb-bedrijven die structureel meer dan 30 procent omzetverlies hebben door de corona-crisis. Zij kunnen maximaal 50.000 euro in 4 maanden krijgen.

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen