Economie3 jul '20 07:02

Waterschappen beletten boeren oppervlaktewater te gebruiken

Auteur: BNR Webredactie

Zes van de tweeëntwintig waterschappen hebben dit jaar al in een vroeg stadium een algeheel onttrekkingsverbod afgegeven. Dat betekent dat boeren niet langer oppervlaktewater mogen gebruiken om er hun akkers mee te besproeien. 'We moeten het gebruik van het ruimtelijk gebied anders inrichten', zegt bestuurslid Dirk-Siert Schoonman van de Unie van Waterschappen.

Image
( ANP Vincent Jannink)

Andere inrichting ruimtelijk gebied

'Het was een heel droog voorjaar, maar het probleem doet zich al drie jaar voor. We moeten nadenken hoe we ervoor kunnen zorgen dat die bodem water langer vasthoudt. We kunnen veel maatregelen treffen door een andere inrichting van het ruimtelijk gebied', zegt Schoonman. Volgens Schoonman zijn we ingericht op het afvoeren van water, maar moeten we toe naar een systeem dat zich richt op het juist vasthouden ervan.

Andere keuzes

'We moeten gaan bufferen, water in waterbekkens opslaan voor de zomers', zegt Schoonman die pleit voor een multifunctioneel ruimtegebruik. 'Misschien is het een oplossing om natuurgebieden te gebruiken voor de opslag van water', zegt hij. Ook pleit Schoonman voor het maken van andere keuzes: het telen van gewassen die minder droogtegevoelig zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen