Economie3 jul '20 11:05Aangepast op 3 jul '20 11:45

Tata Steel akkoord met vakbonden

Auteur: BNR Webredactie

Bij Tata Steel in IJmuiden vallen geen gedwongen ontslagen. Dat staat in het akkoord dat vakbond FNV heeft gesloten met het staalconcern. De afgelopen weken werd door personeel van Tata actie gevoerd vanwege de aangekondigde reorganisatie. Tata belooft nu onder meer te investeren in innovatie. Ook worden milieuproblemen aangepakt. Het akkoord wordt zo snel mogelijk aan de FNV-leden voorgelegd.

Actievoerders bij Tata Steel
Actievoerders bij Tata Steel (ANP Pieter Stam de Jonge)

Harde afspraken

Volgens de vakbond zijn voor het behoud van werkgelegenheid harde afspraken gemaakt. Bij de komende reorganisatie vanuit Tata Steel Europa wordt in IJmuiden niemand gedwongen ontslagen. Daarnaast is het werkgelegenheidspact, waar afspraken in staan over baanbehoud, verlengd met vijf jaar tot 1 oktober 2026.

Generatie-afspraken

Ook zijn er afspraken gemaakt over minder werken voor oudere werknemers. Het huidige generatiepact is met twee jaar verlengd tot en met eind 2024. In het pact is onder andere de mogelijkheid opgenomen om na het zestigste levensjaar nog voor 50 procent te werken, met behoud van 100 procent pensioenopbouw en 77 tot 90 procent van het loon, afhankelijk van de hoogte van het salaris.

Verder heeft Tata Steel beloofd aan FNV in principe geen onderdelen van Tata Steel Nederland te verkopen. Ook wordt het werk van belangrijke bedrijfsonderdelen niet uitbesteed. FNV zegt zeer tevreden te zijn met het akkoord. Dit wordt zo snel mogelijk aan de leden voorgelegd.

Luister ook | Personeel Tata Steel pakt acties weer op


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen