Economie3 jul '20 08:50

Helft van de winkeliers betaalt huur niet

Auteur: BNR Webredactie

Bijna de helft van de winkeliers betaalt nog altijd de huur niet, zo blijkt uit navraag van BNR bij twee grote vastgoedadviseurs. De wanbetalers zitten vooral in de grote winkelstraten.

Winkelstraat in Venlo
Winkelstraat in Venlo ( ANP / Marcel van Hoorn)

Oneens over voorwaarden

Winkeliers en pandeigenaren spraken eerder af om betalingsregelingen te treffen. Daarbij kan ook een deel van de huur worden kwijtgescholden. Maar in veel gevallen lopen deze gesprekken nog, zegt Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield. 'Het zijn individuele gesprekken tussen huurders en verhuurders. Het is maatwerk en dus geen one-size-fits-all-oplossing. Zoiets duurt langer.'

Beluister ook | Terugval retail-omzet trekt alweer wat bij

Bovendien willen lang niet alle pandbazen zomaar een huurkorting geven, erkent Savills. In ruil voor opschorting of korting dwingen ze huurders tot een verlenging van het huurcontract. Ook kan het zijn dat de korting minder hoog is dan een winkelier wil. Een deel betaalt daarom geen cent huur totdat ze het met elkaar eens zijn. Ondernemersverenigingen bevestigen dit beeld.

Grootste wanbetalers

Dat winkels in grote winkelstraten vaker geen huur betalen dan die in wijkwinkelcentra komt volgens Lokerse door hun functie. In zo'n winkelcentrum doen mensen hun dagelijkse boodschappen. Daar zit een supermarkt, drogisterij en bakker, die zaken draaiden tijdens de coronacrisis grotendeels door. Dat is anders in grote winkelstraten, waar het bezoekersaantal in rap tempo afnam.

Beluister ook | Winkeleigenaren betalen massaal geen huur

Hoewel het weer wat drukker is in deze winkelstraten, zijn er nog lang niet zo veel bezoekers als voorheen, stelt Lokerse. 'In Amsterdam ligt dat aantal nog altijd 65 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.' Dat heeft vooral te maken met het wegvallen van toerisme. 'In andere grote en middelgrote steden is dat 30 procent minder.' Ook Savills ziet nog altijd een verminderde toestroom van bezoekers.

'Iedereen wil oplossing'

Niet alleen voor winkeliers is de situatie penibel. 'Ook pandeigenaren komen in de problemen. De waarde van het vastgoed daalt, de inkomsten lopen terug en huurcontracten worden opgezegd', zegt Lokerse. Voor beiden is het belangrijk dat er snel overeenstemming wordt bereikt over de voorwaarden. 'Je hebt elkaar nu hard nodig.'

In april deed BNR ook navraag bij deze adviseurs, toen had ongeveer 70 procent van de winkels de huur van die maand nog niet overgemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen