Economie3 jul '20 08:54

Boeren protesteren tegen voerbeleid Schouten

Auteur: BNR Webredactie

Den Haag houdt rekening met nieuwe boerenprotesten vandaag. Tientallen boze boeren gingen gisteravond in Den Haag al de straat op uit protest tegen een voorstel van minister Schouten om koeien verplicht eiwitarm voer te geven. Zo kan de stikstofuitstoot beperkt worden. De boeren zeggen dat dit voer juist ongezond kan zijn voor de dieren.

Boeren protesteren tegen de voermaatregelen van minister Carola Schouten
Boeren protesteren tegen de voermaatregelen van minister Carola Schouten ( ANP Phil Nijhuis)

Dierenwelzijn

Wil Meulenbroeks van belangenvereniging LTO Nederland zegt de zorgen van de boeren te begrijpen. Hij noemt het voorstel van Schouten 'één van de manieren', maar zegt dat vooral de wijze waarop de minister het voorstel doet, problematisch is. 'Het is belangrijk dat de boer krachtvoer kan blijven gebruiken'. Het Kabinet heeft een motie aangenomen, maar moet nog een doorberekening maken wat een alternatief aan stikstofbesparing kan opleveren. 'De vraag is alleen of het Planbureau die doorrekening bijtijds kan realiseren', zegt Meulenbroeks.

Wat volgens Meulenbroeks de boeren ook 'in de kern' raakt is dat ze moeten kiezen tegen het dierenwelzijn - de koeien krijgen immers óf een tekort, óf een overschot aan voedingsstoffen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen