Economie4 jul '20 09:27Aangepast op 4 jul '20 09:47

Shell mogelijk weg uit Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Nu de afschaffing van de dividendbelasting definitief van tafel is, is het onzeker of Shell zijn hoofdkantoor nog langer in Nederland houdt. Dat zegt Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden in het FD. Met het vertrek zou Shell een einde maken aan de dubbele aandelenstructuur waarmee het bedrijf te maken heeft. Het Britse bedrijf koos Den Haag als locatie van het hoofdkantoor omdat het ervan uit ging dat de dividendbelasting zou worden afgeschaft, in oktober 2018 zette het Kabinet hier echter een streep door.

CEO Ben van Beurden
CEO Ben van Beurden (AFP Akmen Tolga)

Lees ook | Shell denkt na over verhuizing hoofdkantoor

Het mogelijke vertrek waarop Van Beurden in het interview zinspeelt wordt weliswaar door een woordvoerder bevestigd, maar deze benadrukt tegelijkertijd dat het concern geen concrete verhuisplannen heeft.

Luister ook | Shell bespaart kosten door dividend te verlagen

Tegen het FD zegt Van Beurden dat hij over een verhuizing nadenkt omdat het plan van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen definitief van tafel is. Het gevolg hiervan is dat de het bedrijf onder twee belastingregimes valt en daarmee gedwongen wordt om twee soorten aandelen uit te geven. In het Verenigd Koninkrijk staat de dividendbelasting immers op nul. Shell vindt deze duale structuur beperkend, onder meer voor het uitgeven en inkopen van aandelen en voor het doen van overnames. Van Beurden noemt de structuur 'geen acuut probleem op dit moment', maar wel 'een beperkende factor voor ons.’ De topman zegt overigens niet expliciet of zijn bedrijf Nederland verlaat: ‘Je moet altijd blijven nadenken. Niets is permanent en natuurlijk kijken we naar het vestigingsklimaat. Maar je hoofdkantoor verplaatsen is geen triviale maatregel. Daar moet je niet te makkelijk in zijn.’

Luister ook | Wiebes: dividendbelasting speelt een rol bij vertrek Unilever

De oliereus is naar eigen zeggen al vijftien jaar met de Nederlandse overheid in gesprek hierover. Nu het Kabinet onder grote maatschappelijke druk de afschaffing van de dividendbelasting van tafel heeft geveegd, verkent Shell andere opties.

Lees ook | Shell denkt na over verhuizing hoofdkantoor

Lees hier het hele interview met Ben van Beurden

Gerelateerde artikelen