Economie6 jul '20 06:16Aangepast op 6 jul '20 07:40

Omscholingsprogramma overheid nog niet gewild

Auteur: BNR Webredactie

Hoewel 70 procent van de werkgevers nadenkt over om- en bijscholing van hun personeel, zegt slechts 22 procent gebruik te gaan maken van het omscholingsprogramma van de overheid, dat speciaal voor de coronacrisis is opgericht. Dat blijkt uit een enquête van Ondernemend Nederland onder honderd bedrijven, op aanvraag van BNR.

Vanaf vandaag kunnen bedrijven zich aanmelden voor de NOW2-regeling. Die voorziet onder meer in een tegemoetkoming van de loonkosten voor de maanden juni, juli, augustus en september. De bedrijven die gebruikmaken van de regeling hebben ook een inspanningsplicht: ze moeten hun werknemers stimuleren om zich bij- of om te laten scholen. Veel bedrijven weten kennelijk de weg naar het omscholingsprogramma van de overheid nog niet te vinden.

Beluister ook | Moeten mijn dochters straks nog weren?

Veel bedrijven zijn op dit moment vooral nog bezig met overleven, dus het verbaast Hans Biesheuvel van ONL niet dat om- en bijscholing werkgevers nog niet zo bezighoudt. 'Maar het is wel verstandig om je erin te verdiepen. Het probleem blijft dat het overgrote deel van de werkgevers maar een stuk of vijf werknemers heeft. Ik vind zelf als werkgever dat dit erbij hoort, maar ik snap dat je er onder deze omstandigheden nu even niet zo aan toekomt.'

Loopbaan en mogelijkheden

Voor dit programma, NL Leert Door, is 50 miljoen euro beschikbaar, waarmee werknemers bij loopbaanadviseurs een gesprek kunnen aanvragen over hun loopbaan en de mogelijkheden. Ook online zijn er cursussen en activiteiten. Zoals Petra van de Goorbergh van OVAL, de branchevereniging van loopbaanbedrijven, het begrijpt moeten werkgevers vooral hun werknemers stimuleren, bijvoorbeeld door ze de tijd te geven.

Beluister ook | Ask me Anything | Omscholing

Als je dat doet, voldoe je volgens Van de Goorbergh al grotendeels aan die inspanningsverplichting. 'SZW heeft een aantal criteria gesteld aan opleiders. Daarvoor is een bepaald budget voor beschikbaar en het kan zijn dat een aantal opleidingen daar nog niet aan voldoet.'

Zzp'ers aan het werk in verzamelgebouw.
Zzp'ers aan het werk in verzamelgebouw. ( ANP XTRA / Lex van Lieshout)

Gerelateerde artikelen