Economie7 jul '20 16:28Aangepast op 7 jul '20 17:20

'Recessie eurozone dieper dan verwacht'

Auteur: BNR Webredactie

De Europese economie krimpt dit jaar nog harder dan eerder voorspeld. Ook het herstel is volgend jaar minder krachtig dan verwacht, zo denkt de Europese Commissie. 'Nederland doet het zeker beter dan het gemiddelde, maar we krimpen heel hard', zegt senior econoom Bert Colijn van ING. 'Dit zet extra druk op de onderhandelingen rond het Europees steunpakket', zegt PvdA-Europarlementarier Paul Tang.

Lockdown bepaalt diepte recessie

Luister ook | 'Economie pas eind 2022 op oude niveau'

De economie van de eurolanden zal dit jaar met gemiddeld 8,7 procent krimpen. 'Alle voorspellingen gebeuren snel achter elkaar', zegt Colijn, 'De lengte en diepte van de lockdown bepaalt de intensiteit van de crisis'. Zo worden economieën als die van Spanje, Frankrijk en Italië harder geraakt dan de Nederlandse. 'Bij ons is het nooit zo zwaar geweest als in Frankrijk'.

Tweede golf blijft zwaard van Damocles

Luister ook | Ask me Anything - historische recessie

Logischerwijs staat Zweden, dat eigenlijk geen lockdown had, in het rijtje landen dat het relatief goed doet. Maar, legt Colijn uit, Zweden heeft een open economie, dus zal ook niet ontsnappen aan een zware recessie. 'Als het virus blijft rondwaren, dan zal ook Zweden daarop moeten ingrijpen. Dat is het grote neerwaartse risico dat boven al deze voorspellingen hangt: de tweede golf. Dat zie je al in Texas, daar wordt het begin van de tweede lockdown zichtbaar'.

Luister ook | Corné van Zeijl - doe het groot, doe het snel

Gerelateerde artikelen