Economie12 jul '20 13:57

'Nederland geen spelbreker in compromis herstelfonds'

Auteur: Aäron Loupatty

Nederland zal waarschijnlijk geen spelbreker zijn in het compromis over het coronanoodfonds van de EU. Zo denkt althans de Duitse staatssecretaris van Europese Zaken Michael Roth. Het herstelfonds gaat om een bedrag van 750 miljard euro waar de Nederlandse overheid eerder zeer kritisch naar keek.

Volgens Roth zijn de Nederlanders altijd 'zeer terughoudend' bij grote uitgaven van de Europese Unie. Maar nu is er volgens hem een 'duidelijk signaal van eenheid, maar ook van ambitie' nodig in Europa. 'Ik denk niet dat Nederland een compromis in de weg zal staan', zei de staatssecretaris in een interview met Bloomberg Television.

'Zuinige vier'

Met het herstelfonds van 750 miljard euro worden landen geholpen om de coronacrisis door te komen. Het geld is vooral bedoeld voor de Zuidelijke Europese landen, die zwaar getroffen zijn door de crisis. Het herstelfonds zou bestaan uit twee derde subsidies en voor een derde uit leningen, zo staat er in het voorstel van de Europese Commissie. Nederland, Zweden en Denemarken en Oostenrijk, werden de afgelopen tijd ook wel de 'zuinige vier' genoemd omdat zij wilden dat het fonds compleet uit leningen zou moeten bestaan. Ook zouden volgens de vier landen hard voorwaarden voor hervormingen nodig zijn.

Lees ook | Liveblogs coronacrisis

Charmeoffensief

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, komt aan bij het Catshuis voor een werkdiner met minister-president Mark Rutte. Het gesprek vindt plaats in aanloop naar de extra Europese Raad van 17 en 18 juli.
Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, komt aan bij het Catshuis voor een werkdiner met minister-president Mark Rutte. Het gesprek vindt plaats in aanloop naar de extra Europese Raad van 17 en 18 juli. (Pieter Stam de Jonge / ANP)

De afgelopen weken zijn Europese leiders een groot charmeoffensief begonnen met minister-president Mark Rutte, om hem het voorstel te laten ondersteunen. Zo kwamen afgelopen week EU-president Charles Michel en Angela Merkel langs. Ook de Zuid-Europese landen sturen hun leiders naar Rutte toe om hem over te halen. Vrijdag kwam de Italiaanse premier Giuseppe Conte al langs. Maandag volgen de Spaanse premier Pedro Sánches en de Portugese premier António Costa.

Dossier | Coronavirus

EU-korting

Eerder stelde EU-president Michel al voor dat Nederland en andere nettobetalers de komende zeven jaar de kortingen op hun jaarlijkse EU-afdrachten mogen houden. Ook hoopt hij dat een iets lagere meerjarenbegroting (MFK) dan de Europese Commissie wilde, Nederland kan overtuigen om voor het coronaherstelfonds te stemmen. Aankomende week op 17 en 18 juli komen de Europese leiders samen om tot een definitief akkoord te komen voor het steunfonds


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen