Economie13 jul '20 09:05

Rutte onderhandelt met EU over noodfonds

Auteur: BNR Webredactie

De zuidelijke Europese landen weten Mark Rutte te vinden. Vandaag verwelkomt de premier zijn Spaanse en Portugese collega in Den Haag. Eerder kwamen de Franse president Macron en de Italiaanse premier Conte langs. Eind deze week is een cruciale EU-top waar EU-voorzitter Duitsland een deal hoopt te sluiten over het coronanoodfonds.

Premier Rutte verwelkomt de Italiaanse Giuseppe Conte
Premier Rutte verwelkomt de Italiaanse Giuseppe Conte (ANP Sem van der Wal)

Gezichtsverlies

Op tafel ligt nog steeds het plan van de Europese Commissie voor 750 miljard euro, bestaande uit deels giften en leningen. Nederland geldt als obstakel voor de komst van dit fonds, maar volgens hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen van de Universiteit van Amsterdam is het nu zaak om te zoeken naar een manier om Nederland te laten instemmen zonder al te veel gezichtsverlies.

Marginale concessies

Nederland mag zijn korting houden, de EU-begroting is wat verlaagd zoals Nederland wilde, maar Van Wijnbergen denkt dat 'Rutte wel doorheeft, dat als hij ruzie met Merkel zoekt, hij langzamerhand heel erg in moeilijkheden gaat komen'. Weliswaar lijkt het alsof de Nederlandse stijfkoppigheid zin heeft gehad, maar volgens Van Wijnbergen zijn de concessies marginaal en is er vooral sprake van een face-saving exit. 'En dat zal wel lukken'

'Geen echt noodfonds'

'Het noodfonds is opgezet als coronareactie, maar daar heeft het wel heel weinig mee te maken', zegt Van Wijnbergen: het geld dat landen toegewezen krijgen was tot voor kort grotendeels gebaseerd op de economische situatie van vóór de coronacrisis. Nu is 30 procent uitgekeerd op basis van de crisis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen