Economie13 jul '20 09:33Aangepast op 13 jul '20 18:12

Jumbo sluit kwart filialen La Place

Auteur: BNR Webredactie

Vanwege de coronacrisis sluit restaurantketen La Place een kwart van zijn vestigingen, schrijft De Telegraaf. Daardoor dreigen bijna 500 werknemers hun baan te verliezen. Het gaat om 23 filialen, langs snelwegen en in winkelcentra. La Place is sinds vier jaar in handen van Jumbo en lijdt vanwege corona miljoenen euro's verlies. Nog altijd is de helft van de restaurants dicht.

Luister ook | Jumbo zet sanering hoofdkantoor door

Corona is boosdoener

Volgens hoogleraar Marketing en Retail Kitty Koelemeijer van Nijenrode University komt dit puur door de coronacrisis. 'Qua omzet was La Place maar een paar procent van het totaal van Jumbo, maar met een verlies van zeven miljoen per maand hakt dit erin.' Ze vermoedt dat de verliezen zo snel oplopen dat het nu 80 miljoen euro op jaarbasis is. Na afschrijving is de operationele winst van Jumbo 190 miljoen.

Lees ook | Liveblogs coronacrisis

Begin shake-out

Jumbo laat weten dat er geen sprake zal zijn van gedwongen ontslagen. Maar Koelemeijer vermoedt dat er 'op korte termijn geen verlichting komt in die maatregelen' en dus veel tijdelijke contracten niet verlengd worden. Wat zoveel wil zeggen als dat flexwerkers en studenten hun banen zullen verliezen. Ze ziet dit als het begin van de grote shake-out in de horeca. 'Er gaat nog veel meer volgen'.

Gerelateerde artikelen