Economie13 jul '20 12:32Aangepast op 13 jul '20 12:47

Vakbond tegen loonoffer KLM

Auteur: BNR Webredactie

Vakbond De Unie is tegen ingrijpen in de arbeidsvoorwaarden bij KLM. De Europese Commissie geeft goedkeuring aan het steunpakket van de Nederlandse overheid aan luchtvaartmaatschappij KLM ter waarde van 3,4 miljard euro. Dat steunpakket zou ook een reorganisatie en een verplicht loonoffer behelzen. 'Ik lees nergens dat ook ingestemd is met een ingreep in de arbeidsvoorwaarden', zegt voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie.

Luister ook | Vakbonden KLM dienen klacht in bij Europese Commissie

Vakbond niet akkoord

Castelein zegt blij te zijn met het groene licht, maar benadrukt dat de vakbond het contract dat KLM en de Nederlandse overheid sloten niet kent. En dat de vakbond niet akkoord gaat met ingrepen in de arbeidsvoorwaarden die niet aan de cao-tafel worden afgesproken; 'Wij sluiten cao's af en aan de cao-tafel praten we over sociale plannen. Dat je iets tegenover die steun stelt is logisch, maar het kan niet zo zijn dat slechts dertigduizend KLM'ers gaan betalen voor de corona-steun'.

Lees ook | Groen Licht Brussel voor staatssteun aan KLM

Niet op Hoekstra's manier

Volgens Castelein kan Hoekstra 'hoog springen of laag springen', maar gaat de vakbond het niet op zijn manier doen. 'Het moet aan de cao-tafel gebeuren, er is geen enkele andere route. Je kunt niet nivelleren via een steunpakket. Het is te gek voor woorden dat hier deze ruimte voor geboden wordt en dat de Kamer hiermee akkoord gaat. Ongekend. Het deugt van geen kanten. Het klopt niet en het gaat niet kloppen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen