Economie23 jul '20 08:14Aangepast op 23 jul '20 09:39

Unilever wil merendeel thee-activiteiten, inclusief Lipton, afsplitsen

Auteur: BNR Webredactie

Was- en levensmiddelenproducent Unilever gaat het merendeel van zijn theedivisie, met onder meer het merk Lipton, afsplitsen. Wel behoudt het bedrijf zijn thee-activiteiten in India en Indonesië en zijn belang in het samenwerkingsverband met PepsiCo voor Lipton-ijsthee. Dat maakte Unilever bekend bij de publicatie van halfjaar- en kwartaalcijfers. 'Ze hebben de stresstest van het tweede kwartaal goed doorstaan', zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer.

(ANP Robin Lonkhuijsen)

Luister ook | Unilever riskeert dubbele belasting

Afsplitsing conform belofte

Volgens Bender vallen twee zaken op. 'De thee wordt verzelfstandigd. Ze houden India en Indonesië alsook de gemixte theedranken. De rest gaat apart en dat is in lijn met wat ze beloofden toen ze bekendmaakten het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen.' Het zou betekenen dat alle nieuwe bedrijven die Unilever afsplitst een notering krijgen aan de Amsterdamse beurs. Bender voorziet dan ook nog IPO's in de nabije toekomst.

Stresstest goed doorstaan

'De marge verbetert iets. Unilever heeft minder hoeven uitgeven aan marketing omdat de advertentiekosten omlaag zijn gegaan. Dat is voor hen het positieve aan COVID.' Ook in de e-commerce, de directe verkoop, ziet Bender met 49 procent groei een goede prestatie. 'Als we nog een tweede golf gaan krijgen, dan weet Unilever hoe het daarop moet reageren. De eigen voorraadketen is op orde, de stresstest van het tweede kwartaal hebben ze goed doorstaan.'

De Cijfers

Unilever maakte verder bekend dat de omzet in het tweede kwartaal is uitgekomen op 13,3 miljard euro. Daarbij namen de totale opbrengsten met ruim 3 procent af op jaarbasis. Onderliggend, dus exclusief wisselkoersen, overnames en desinvesteringen, zakte de omzet met 0,3 procent. Over de eerste helft van dit jaar werd een omzet behaald van 25,7 miljard euro. De nettowinst was 3,5 miljard euro, tegen 3,2 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen