Economie23 jul '20 10:07Aangepast op 24 jul '20 09:59

Overslag Rotterdamse haven daalt met 9 procent

Auteur: BNR Webredactie

De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste helft van het jaar met meer dan 9 procent gedaald als gevolg van de coronacrisis. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam pakten de overslagvolumes evenwel minder ongunstig uit dan eerder werd gevreesd.

Havendirecteur Allard Castelein is dan ook redelijk content. 'Terwijl deze krimp in havencijfers groot is, valt het relatief wel mee. Eigenlijk overheerst trots en viel het gelukkig mee.' Het openblijven en functioneren van de haven was volgens Castelein een goede boodschap naar de andere bedrijven die de Rotterdamse Haven faciliteert. Toch verwacht Castelein wel dat er reorganisaties zullen plaatsvinden.

( ANP Jerry Lampen)

De totale overslag kwam in de afgelopen zes maanden uit op 218,9 miljoen ton. Vooral kolen, ertsen en diverse olieproducten werden minder overgeslagen omdat de industrie door de pandemie deels tot stilstand kwam. Daarentegen bleef de afname van de containeroverslag beperkt. Ook was sprake van een kleine groei bij de afhandeling van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en biomassa.

Beluister ook | Havenbedrijf Rotterdam vreest krimp van 20 procent

In het eerste kwartaal was al sprake van een daling van de overslagvolumes met bijna 10 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, werd in april bekend. Toen waarschuwde het Havenbedrijf dat de overslag in heel 2020 mogelijk tot 20 procent zou kunnen terugvallen. De nieuwe cijfers komen nog niet bij dat percentage in de buurt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen