Economie24 jul '20 07:57Aangepast op 24 jul '20 12:03

Werknemers blijven grotendeels vanuit huis werken

Auteur: BNR Webredactie

Kantoorpanden van grote bedrijven zijn grotendeels leeg. Bijna 90 procent van de werknemers blijft voorlopig vanuit huis werken. Alleen mensen die hun werkzaamheden niet thuis kunnen uitvoeren, of een belangrijke meeting hebben mogen nu naar kantoor komen, blijkt uit rondgang van BNR langs onder meer Unilever, ING, KPN, Rabobank, Randstad en ABN Amro.

Lees ook | Werktijd 9-to-5 staat onder druk

Voorlopig houden zij het thuiswerken als uitgangspunt. De bedrijven laten weten dat zij het advies van het kabinet om tot 1 september zoveel mogelijk thuis te werken opvolgen. Maar ze geven ook aan dat er steeds meer mogelijkheden zijn en dat er ruimte wordt geboden aan werknemers voor wie thuiswerken echt geen optie meer is. Hoewel alle bedrijven gehoor geven aan de oproep van het kabinet, zijn er wel grote verschillen in de maximale bezettingsgraad op kantoor.

Waar Unilever nog alle medewerkers vanuit huis laat werken, heeft ABN Amro sinds 1 juli de maximale bezettingsgraad op kantoor opgeschaald naar 25 procent. Bij uitzendbureau Randstad wordt het meest op kantoor gewerkt. Daar zijn werknemers op vrijwillige basis weer welkom en kunnen zij zelf de afweging maken of zij naar kantoor willen komen of vanuit huis blijven werken. Wel zijn er minder werkplekken beschikbaar. Op het hoofdkantoor mag maximaal 33 procent van de werkplekken bezet zijn.

( ANP / Sander Koning)

Bij KPN, ING en Rabobank werkt ongeveer 5 procent van de mensen weer op kantoor. Het overgrote deel van de medewerkers werkt nog allemaal vanuit huis. Bij KPN mogen vooral medewerkers van het callcenter op locatie komen, bij ING en Rabobank gaat het om kantoren waar klanten langskomen en er daarom fysiek medewerkers aanwezig moeten zijn.

Hoewel bedrijven zich goed lijken te houden van aan het advies van het kabinet om zoveel mogelijk vanuit huis te werken, kijken bedrijven ook naar de mogelijkheden om weer meer medewerkers naar kantoor te laten gaan. Onder andere Unilever en ING willen in augustus opschalen. Bij Unilever is het streven om in augustus weer 10 procent van alle medewerkers naar kantoor te laten gaan. ING gaat nog een stapje verder en wil in vier weken tijd de bezetting op de hoofdkantoren verhogen naar 50 procent.

Opschalen

Na augustus wordt de proef geëvalueerd en gaat ING kijken hoe ze hiermee verder gaan. Niet alle bedrijven die BNR heeft gesproken willen verder opschalen. ABN Amro heeft met ingang van 1 juli al opgeschaald en geeft aan dat er nu geen plannen zijn om nog verder te versoepelen.

Om de anderhalve meter zo goed mogelijk te kunnen waarborgen hebben de corporaties allerlei maatregelen genomen. Bedrijfskantines zijn gesloten, overal staan desinfecterende zuilen, er mogen maar maximaal twee mensen tegelijk in de lift en door het hele pand staan looproutes.Ook moeten werknemers van te voren een werk- en parkeerplek reserveren en beginnende de werknemers op verschillende tijden om het ov minder te belasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen