LIVE UPDATES | Asscher wil Kamer terugroepen voor corona-debat
PvdA-leider Lodewijk Asscher wil dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in Nederland.
Deze liveblog is beëindigd. Wil je op de hoogte blijven? Volg hier alle ontwikkelingen rond corona.
LEES HIER ALLE CORONA-HIGHLIGHTS VAN VORIGE WEEK TERUG
Hoofdpunten
- Asscher wil Kamer terug van reces vanwege coronadebat
- Jongeren hebben moeite met coronaregels2
- Krimp industrie kleiner dan in eerdere maanden;
- Bijna 900 zelfstandigen zetten bedrijf om naar BV.
Blijf op de hoogte | download de BNR app
LIVE UPDATES
11:00 | Bijna negenhonderd zelfstandige ondernemers zetten hun bedrijf afgelopen maanden om in een BV. Dat is 21 procent meer dan het jaar ervoor, zo blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel.
08:00 | De overheid lijkt moeite te hebben om jongeren zich aan de maatregelen te laten houden. Een campagne wordt daarom opgezet voor jongeren. Maar ondertussen probeerden premier Rutte met een Insta-post en burgemeester Aboutaleb met een ouderwetse brief de jongeren te bereiken.
06:00 | PvdA-leider Lodewijk Asscher wil dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in Nederland. De maatregelen die de verschillende regio's nemen lopen te veel uiteen en zijn daardoor onoverzichtelijk. Asscher wil woensdag al een Kamerdebat. Afgelopen week steeg het aantal met meer dan 2.000. Veiligheidsregio's nemen extra maatregelen, met als gevolg steeds grotere verschillen in de regionale aanpak van het coronavirus.
Zondag 2 augustus
19:00 | De GGD gaat onaangekondigde controles uitvoeren tijdens de gezondheidschecks die medewerkers van Van Rooi Meat invullen voordat ze in de slachterij aan het werk gaan. Dat heeft een woordvoerster van de GGD bevestigd naar aanleiding van een bericht van de NOS.
15:20 | In Berlijn zijn zeker 45 politiemensen gewond geraakt toen zij de grote demonstratie tegen de Duitse coronamaatregelen beëindigden. Minstens drie van hen moesten behandeld worden in het ziekenhuis. De politie had eerder 18 gewonden gemeld, maar in de loop van de zondag bleek dat door onlusten tijdens de betoging meer agenten verwondingen hadden opgelopen.
14:30 | Enkele tientallen mensen hebben zich zondagmiddag op het Museumplein in Amsterdam verzameld om te demonstreren tegen de coronaregels. Ook in Groningen en Enschede kwamen betogers bijeen. In Groningen ging het om zo'n tweehonderd mensen, in Enschede volgens RTV Oost om circa veertig.
12:20 | Het reisadvies voor Sint-Maarten is aangepast. Het is van geel naar oranje gegaan, waarmee het ministerie van Buitenlandse Zaken niet-noodzakelijke reizen afraadt. Reden voor de aanpassing is een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen.
Zaterdag 1 augustus
16:35| Zo'n 17.000 mensen hebben in Berlijn gedemonstreerd tegen de maatregelen waarmee de Duitse regering het coronavirus in bedwang probeert te houden. De betogers vinden dat de overheid niet het recht heeft om allerlei vrijheidsbeperkende maatregelen door te voeren. "Wij eisen een terugkeer naar de democratie", zei een van de demonstranten. Een ander noemde de coronapandemie "de allergrootste complottheorie".
15:00 | Met naar schatting een paar honderd mensen op het Malieveld is zaterdagmiddag de demonstratie van actiegroep Viruswaanzin begonnen. Onder de noemer van 'Dag van de Democratie' demonstreren de aanwezigen tegen de coronamaatregelen. Op het programma staan toespraken van onder anderen Willem Engel en Jeroen Pols, twee voormannen van Viruswaanzin. De politie is rond het Malieveld zichtbaar aanwezig, maar de sfeer is gemoedelijk. Mensen hebben spandoeken bij zich en er komen ook nog steeds mensen op het Malieveld aan.
11:30 | Rusland begint in oktober met de massale vaccinatie van de bevolking tegen het coronavirus. Volgens de Russische minister van Volksgezondheid bereidt het land zich daar op voor. Het klinisch onderzoek van een mogelijk vaccin door het overheidsinstituut Gamaleya in Moskou is voltooid.
Vrijdag 31 juli
20:30 | De opmars van Amazon, Facebook en Apple is onstuitbaar. Ondanks de pandemie stegen de winsten van de grote tech-bedrijven fors. Apple is nu zelfs Saudi Aramco voorbij gestreefd als waardevolste bedrijf ter wereld. Volgens Koen Bender (Mercurius Vermogensbeheer) en Jim Tehupuring (1Vermogensbeheer) laten de tech-bedrijven de oude industrie, zoals de oliemaatschappijen, nu definitief achter zich.
19:10 | Stel: je komt als burgemeester nieuw bij een gemeente. Hoe leer je dan - als evenementen grotendeels niet mogelijk zijn - de inwoners kennen? Theo Segers, kersverse burgemeester van Molenlanden, vond de oplossing. Vijf weken lang loopt hij met zijn vrouw door de reusachtige gemeente. BNR spreekt de burgemeester aan het eind van de vijfde dag. 'Door corona kon de kennismaking die ik in gedachten had, niet doorgaan.'
18:00 | Hong Kong gaat de parlementsverkiezingen met een jaar uitstellen. De lokale autoriteiten zeggen zelf dat de recente corona-uitbraak de aanleiding is, volgens bestuurder Carrie Lam is het het zwaarste besluit dat ze afgelopen maanden heeft moeten nemen. 'Dit is door Beijing ingefluisterd', zegt pro-democratisch districts-raadlid Paul Zimmerman in Hongkong die zelf op de kieslijst stond.
09:00 | Paniek over een toename van het aantal coronabesmettingen in Nederland is niet nodig. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care. 'De data van het OMT laten zien dat de besmettingen in Rotterdam vooral vanuit studenten en in Amsterdam vanuit de Turkse en Marokkaanse gemeenschap komen. De GGD kan dat erg goed controleren', stelt Gommers.
Donderdag 30 juli
16:00 | In de peilingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft de Democratische kandidaat Joe Biden inmiddels een flinke voorsprong opgebouwd. Landelijk staat hij zo'n 8 procent voor op Donald Trump. Toch is het te vroeg om de huidige president al op te geven, zegt Amerikanist Koen Petersen in BNR De Wereld. 'Ook mensen die geen Republikein zijn geven Trump credits voor de economie, dat kan een reddingsboei zijn.'
14:00 | Terwijl Spanje steeds meer maatregelen tegen het coronavirus neemt, zitten Nederlandse ondernemers in het land te springen om juist meer toeristen. Verslaggever Thomas van Groningen maakt een rondje langs die Nederlandse ondernemers aan de Spaanse costa. Met vandaag een kroegbaas die ondanks de strenge coronaregels toch nog een feestje wil bouwen.
07:00 | 'Het kostte me twee maanden corresponderen met de ambtelijke dienst die verantwoordelijk is voor contacten met de pers, eindeloos navigeren door een wirwar van onduidelijke en tegenstrijdige berichten en uiteindelijk een omweg via twee weken Antillen om de Verenigde Staten in te komen', zegt Laila Frank in haar column.
Woensdag 29 juli
20:00 | Er komt nog geen landelijke plicht op het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte. Dat is zojuist bekend gemaakt door het Veiligheidsberaad. Wel zullen er mogelijk regionaal experimenten komen met een verplichting. Voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, minister van Ark van Medische Zorg en viroloog en infectioloog Jaap van Dissel van het RIVM spraken de pers toe tijdens een persconferentie.
17:30 | De pandemie is één ding, maar voor veel Britse bedrijven komt er een dubbele klap aan het eind van het jaar: de Brexit. Sommige bedrijfstakken worden harder geraakt dan anderen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de London School of Economics.
13:30 | Wie vanuit een land met code oranje naar ons land vliegt wordt lang niet altijd 'fit to fly' verklaard en om een gezondheidsverklaring gevraagd, zoals Schiphol beweert. Crisismanagers maken zich op voor een zeer druk najaar. En we zoeken contact met onze verslaggever, ergens langs de Spaanse Costa Corona.
13:00 | Dat thuiswerken een blijvertje is, voorlopig in elk geval, daar houden de meeste mensen wel rekening mee. Hoe de ideale thuiswerkplek eruit moet zien is voor velen nog een vraagteken. Kantoorinrichter Koninklijke Ahrend heeft onderzocht hoe de werkplek heringericht kan worden.
11:30 | Crisis-managers waarschuwen ervoor: de echte economische klappen van de eerste corona-golf moeten nog vallen. De steunmaatregelen hebben de impact enkel uitgesteld, dit najaar gaan bedrijven het moeilijk krijgen, dit is pas de stilte voor de storm. Wat kunnen bedrijven doen? Wat als er een tweede golf komt?
08:30 | In de eerste elf weken van de corona-epidemie zijn er tienduizend mensen overleden aan het coronavirus, dat zijn er vierduizend meer dan tot nu toe werd geregistreerd. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. 'Iedereen voelde wel aan dat het RIVM voorzichtig was in de cijfers die het rapporteerde', zegt hoogleraar statistiek Casper Albers van de Rijksuniversiteit Groningen.
06:00 | Schiphol en andere Nederlandse luchthavens moeten een tweede douanecontrole invoeren voor reizigers uit oranje-coronagebieden. Dat stelt Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg tegen BNR. Schellekens is door minister De Jonge gevraagd om mee te denken over verbeteringen bij een tweede coronagolf.
Dinsdag 28 juli
14:15 | Het reisadvies voor Barcelona is aangepast van code geel naar oranje. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan alleen naar Barcelona te reizen als dat nodig is. Reisorganisatie TUI is aan het onderzoeken hoeveel Nederlanders er nu in de Spaanse stad zijn. Ook is niet bekend of ze worden teruggehaald.
19:00 | Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Antwerpen aangescherpt. Voor de provincie geldt nu code Oranje. In heel België gelden vanaf vandaag strengere corona-regels. 'De Nederlandse marechaussee zal de grenscontroles verscherpen', zegt de voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en burgemeester van Tilburg Theo Weterings.
15:00 | Nederland gaat weer aan de slag na de intelligente lockdown. Aanpassen aan de anderhalvemeter-economie is geen keuze maar een must. Hoe ben je in deze tijden zo succesvol mogelijk? Managing Director Tim van Ammelrooy van trainingskampen.nl organiseert voetbal-, hockey- en atletiek-kampen en heeft die coronaproof gemaakt.
14:30 | Amerika is bezig met het ontwikkelen van een nieuw steunpakket. Het oude loopt binnenkort af, en dan moet er iets voor in de plaats komen. Dat nieuwe pakket wordt volgens macro-econoom Kees de Kort heel wat minder luxe. 'Het oude steunpakket was te mooi om waar te zijn. Dat moet nu genuanceerd worden.'
14:00 | Afgelopen week zijn er 1.329 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn er 342 meer dan het aantal meldingen van vorige week, 795 meer dan van die week daarvoor en 897 meer dan van die week daarvoor. Er zijn in de afgelopen week 23 patiënten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er 4 meer dan vorige week.
13:30 | Het reisadvies voor Barcelona is aangepast van code geel naar oranje. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan alleen naar Barcelona te reizen als dat nodig is. Reisorganisatie TUI is aan het onderzoeken hoeveel Nederlanders er nu in de Spaanse stad zijn. Ook is niet bekend of ze worden teruggehaald.
13:10 | We onderbenutten de testcapaciteit van de Nederlandse pandemie-labs. Dat zegt bestuursvoorzitter Tjark Tjin-A-Tsoi van bloedbank en pandemie-lab Sanquin in BNR Zakendoen. 'We hebben een testcapaciteit van meer dan zevenduizend per dag, waarvan eerst maar duizend en nu tot tweeduizend testen worden gebruikt.'
12:15 | Antwerpen neemt stevige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Iedereen in de provincie Antwerpen is verplicht om tussen half 12 's avonds en 6 uur in de ochtend thuis te zijn. Er geldt ook een mondkapjesplicht op plaatsen waar geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden.
10:00 | We zijn er zonder kleerscheuren doorheen gekomen. Dit zegt CEO Peter Oosterveer van advies- en organisatiebureau Arcadis. Het bureau boekte het tweede kwartaal minder omzet, maar de nettowinst steeg met 14 procent tot 53 miljoen euro. En dat vooral door op kosten te letten. 'Het is niet altijd makkelijk gegaan', zegt Oosterveer.
9:00 | Een mondkapjesplicht kan niet zomaar ingevoerd worden. Dit zegt hoogleraar Staatsrecht Jerfi Uzman aan de Universiteit Utrecht. Het Outbreak Management Team komt vandaag opnieuw bijeen om onder meer te praten over het nut van mondkapjes. Het kabinet heeft om extra advies gevraagd omdat het aantal Coronabesmettingen opnieuw is toegenomen.
7:20 | Reizigers die terug komen uit een risicogebied verplicht laten testen op het coronavirus. In Nederland buigt het Outbreak Management Team zich nog over de vraag of het zinnig is. In Duitsland en België doen ze het al om een tweede corona-golf te voorkomen. 'Het lijkt veilig, maar je zou mensen dagen achter elkaar moeten testen', huisarts en epidemioloog Gé Donker.
7:00 | ING schrijft circa 300 miljoen euro af over het tweede kwartaal, omdat bepaalde bezittingen op de balans volgens de bank door de coronacrisis een stuk minder waard zijn geworden. Dat kondigde het financiële concern een week voor de presentatie van zijn halfjaarcijfers aan. Het gaat om een zogeheten afschrijving op goodwill. Hoogleraar Finance Jaap Koelewijn van de Nyenrode Universiteit verbaast zich niet over deze stap.
Maandag 27 juli
18:30 | Er zijn nog amper files, terwijl er ongeveer net zo veel verkeer is als voor de coronacrisis. De ANWB wil dit graag zo houden. Dus roepen ze werkgevers op om een thuiswerkbeleid te ontwikkelen.
18:00 | Tot half augustus komen er naar schatting nog zes tot twaalf uitbraken van het coronavirus bij nertsenfokkerijen. Zo is de verwachting van de experts van het Outbreak Management Team-Zoönosen, het OMT-Z. De besmetting die vandaag in Brabant werd vastgesteld, zal dus niet de laatste zijn.
17:30 | Deze week lieten zich weer meer mensen testen op het coronavirus bij de GGD. Het hoogste aantal sinds iedereen met klachten zich kan laten testen: bijna 112.000 in een week. En dat betekent dat je langer moet wachten op een afspraak en op de uitslag. 'De GGD'en willen meer gebruik maken van digitale mogelijkheden', zegt Sjaak de Gouw, portefeuillehouder infectieziektebestrijding bij GGD Nederland.
15:40 | Terwijl het ene land net een lockdown achter de rug heeft, staat het andere land nog het één en ander t wachten. Argentinie kent één van de strengste lockdowns. Het land wil absoluut niet grote buur Brazilië achterna, maar hoe vergaat het de ondernemers daar? De Nederlandse ambassadeur in Argentinië, Roel Nieuwenkamp, weet dat in 'zijn' land de hele bestrijding van corona een stuk beter is georganiseerd dan in het buurland.
14:00 | De roep van minister Hugo de Jonge om méér centraal te regelen en minder concurrentie in de zorg is te eenzijdig. De afgelopen maanden is juist gebleken dat er weinig te klagen is over het bestaande stelsel. Dat zegt Dirk Jan van den Berg, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, in BNR Zakendoen. Zinnige zorg is uiteindelijk belangrijker dan de structuur, zegt hij.
13:25 | Het farmaceutische bedrijf Moderna begint vandaag aan de laatste testperiode van hun mogelijk veelbelovende coronavaccin. Nu wordt het vaccin nog eens getest op 30.000 mensen. Daarna wordt duidelijk of dat vaccin ook echt voorkomt dat mensen ziek worden van het virus.
12:40 | Het Register Belastingadviseurs vindt dat mkb'ers die door Covid-19 in de problemen kwamen voor hun inkomstenbelasting twee jaar uitstel moeten krijgen. 'Verleen uitstel van betaling van 24 maanden', zegt fiscaal directeur Sylvester Schenk van het Register Belastingadviseurs.
12:00 | De Spaanse toeristensector krijgt opnieuw een klap: per direct heeft het Verenigd Koninkrijk besloten dat Britten die in Spanje zijn geweest, twee weken in quarantaine moeten. Luchtvaartmaatschappij TUI heeft daarop alle vluchten van het VK naar Spanje en andersom geannuleerd. Het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk is hoger dan dat in Spanje, zegt correspondent Carlijn Teeven.
11:10 | Nederland gaat weer aan de slag na de intelligente lockdown. Aanpassen aan de anderhalvemeter-economie is geen keuze maar een must. Hoe ben je in deze tijden zo succesvol mogelijk? Jack Stuifbergen, directeur van schoonmaakorganisatie Breedweer, moest in no time een oplossing vinden voor de negentig mensen die opeens langs de zijlijn stonden.
10:40 | De koepel van luchtvaartmaatschappijen Barin pleit voor honderd procent corona-controles op luchthavens. Hieronder vallen temperatuurtests maar ook hygiëne-checks. Op die manier zou het vertrouwen van reizigers omhoog gaan, meldt de Telegraaf. Volgens luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft is het niet ingewikkeld om die controles in te voeren.
08:00 | De goudprijs is naar een recordhoogte gestegen, hij schommelt sinds vanmorgen rond de 1.930 dollar per troy ounce. Sinds de uitbraak van het coronavirus is goud weer meer in trek. Valuta- en edelmetalenspecialist Georgette Boele van het Economisch Bureau van ABN Amro denkt dat de prijs nog wel naar de 2.000 gaat oplopen.
06:30 | Starters ruiken tijdens de coronacrisis hun kans op de woningmarkt. Dat blijkt uit een forse stijging van het aantal aanvragen voor de Starterslening, waarmee een deel van het eerste koophuis kan worden gefinancierd. In juni van dit jaar lag het aantal aanvragen ruim 20 procent hoger, dan in dezelfde maand in 2019.
05:00 | Het aantal ontslagen door reorganisaties blijft oplopen. Bedrijven zitten vanwege de coronacrisis in zwaar weer en vakbonden krijgen van steeds meer kanten te horen dat ze gaan reorganiseren, waardoor duizenden banen verdwijnen, bleek eerder deze week uit een rondgang van BNR. In deze Helder! gaat Thomas van Groningen te rade bij Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS, voor wat verhelderende inzichten over de juiste stappen die je moet nemen als je bij een reorganisatie ontslagen wordt.
Zondag 26 juli
16:50 | Het aantal positieve coronabesmettingen is zondag verdubbeld in Nederland. Er werden door het landelijke coronadashboard 214 coronabesmettingen gemeld. Dat is flink hoger dan op zaterdag, toen werden er 137 mensen positief getest op het virus. De stijging vindt vooral plaats in Rotterdam en omstreken. Daar zijn in één dag 64 nieuwe besmettingen doorgegeven. Zaterdag werden daar nog 29 mensen met het coronavirus ontdekt.
16:45 | Er lijkt nauwelijks interesse te zijn voor het nieuwe steunfonds voor zorgpersoneel dat zelf slachtoffer is geworden van het coronavirus. De nieuwe stichting Zorg na Werk na Coronazorg (ZWiC) heeft 8 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar er zijn slechts dertig aanvragen.
16:05 | Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen staat op het laagste niveau in de afgelopen maanden. Dat zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Volgens hem zal dat zo blijven als het aantal besmettingen niet verder gaat stijgen. Op dit moment liggen er 16 patiënten met het longvirus op de intensive cares, dat zijn er 2 minder dan op zaterdag, volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Buiten de IC's liggen er nog 67 mensen met het virus in het ziekenhuis. Dat zijn er 24 minder dan een dag eerder.
09:30 | Het gemiddeld aantal coronabesmettingen in België is flink aan het oplopen. In de week van 16 tot 22 juli steeg het gemiddelde aantal besmettingen met 255.3 per dag, dat is 71 procent meer dan in de week ervoor. Zo meldt het Belgische coronadashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. In Antwerpen steeg het aantal besmettingen met 805 in de afgelopen week, dat is ruim vijf keer meer dan de week ervoor. Voor de Vlaamse viroloog Marc van Ranst is het dan ook reden om een oproep te doen om de stad te vermijden. 'Antwerpen is een bruisende en fantastische stad, en een bezoek meer dan waard. Maar niet nu. Antwerpen strijdt momenteel tegen een grote Covid-19-uitbraak. Plan graag uw bezoek aan Antwerpen wanneer deze uitbraak weer onder controle is', zei de viroloog op Twitter. Zaterdag werd er door de politie ook al 9 cafés gesloten in de stad. Daar hielden mensen zich niet aan de strengere coronamaatregelen.