Economie4 aug '20 11:49Aangepast op 4 aug '20 16:09

Hotelboekingssite Booking.com schrapt wereldwijd ruim 4.300 banen

Auteur: BNR Webredactie

Booking.com gaat tot een kwart van al zijn werknemers ontslaan om de coronacrisis het hoofd te bieden. Dat heeft de topman van de boekingssite Glenn Fogel gemeld aan zijn personeel. 'Het kantoor is hier dicht', zegt verslaggever Hella Hueck van het FD voor het hoofdkantoor op het Rembrandtplein.

Bij het van oorsprong Nederlandse Booking.com werken ruim 17.000 mensen. Hiervan werken er 5.500 op het Amsterdamse hoofdkantoor. Volgens een woordvoerder zullen ook in Nederland ontslagen vallen. De komende weken moet duidelijk worden welke afdelingen, landen en hoeveel werknemers precies worden getroffen.

Het zat er aan te komen

Volgens Hueck zat het er al heel lang aan te komen. 'Het nieuws is bijna dat ze het nú pas naar buiten brengen want heel veel andere reissites en luchtvaartmaatschappijen hebben al heel hard ingegrepen. Booking.com was een winstgevend bedrijf, had ook NOW aangevraagd, ze konden het nog even uitzingen, maar nu dan toch die reorganisatie.'

FNV wil geen gedwongen ontslagen

'De reiswereld is voorgoed veranderd, dat heeft Fogel ook gezegd: het is niet een kwestie van maanden, maar een kwestie van jaren en daar zullen we ons op moeten aanpassen.' Hueck sprak een woordvoerder die zegt dat het plan echt 'nog op hoofdlijnen is. De vakbond FNV roert zich ook al en wil het woord gedwongen ontslagen niet horen'. Overigens vermoedt Hueck dat het sociaal plan wel goed zal zijn.

Exterieur van het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam
Exterieur van het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam (ANP Lex van Lieshout)

NOW-schaamte

De boekingssite vroeg in april NOW aan en kreeg daar veel kritiek op. Politici, vakbonden en horeca-eigenaren vonden dat Booking.com de tegenslag zelf had moeten opvangen, omdat het in de afgelopen jaren miljardenwinsten behaalde. Volgens zakenblad Quote toucheerde het bedrijf dankzij gunstige regelingen met de fiscus de afgelopen jaren bijna 1,8 miljard euro aan belastingvoordelen.

Vorige maand bleek dat Booking uiteindelijk zo'n 61 miljoen euro loonsteun kreeg. Daarmee was het na KLM en NS de grootste ontvanger van het Nederlandse steungeld. Zonder de steun zou het aantal getroffen werknemers waarschijnlijk nog groter zijn geweest, stelt een woordvoerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen