Economie7 aug '20 12:32

Rotterdamse haven moet jaren herstellen van coronaklap

Auteur: BNR Webredactie

De coronacrisis heeft een ongekende impact op de Rotterdamse haven en herstel zal nog jaren duren. Zo blijkt uit een onderzoek van het onderzoekscentrum voor transport en handel van de Erasmus Universiteit in opdracht van Smartport.

Volgens het onderzoek kan de overslag wel snel herstellen, maar heeft de industrie zeker vijf tot zeven jaar nodig. Vooral trends die al een tijd bezig zijn, zoals de energietransitie, de omschakeling naar de circulaire economie, digitalisering en herstructurering van bevoorradingsketens hebben nu last van de coronacrisis, zo zegt het onderzoek.

Ook verwachten de onderzoekers dat door de wereldwijde economische omstandigheden de volumes van de goederenstromen in de haven structureel lager zullen zijn.

Geopolitieke spanningen

Hoofdonderzoeker Larissa van der Lugt ziet ook dat geopolitieke spanningen de haven een extra dreun geven. 'Enerzijds de recessie, de algemene teruggang, waardoor mensen minder consumeren en er minder geproduceerd wordt, heeft direct gevolgen voor de goederenstromen. Maar tegelijkertijd de geopolitieke spanning die er voor kan zorgen dat er meer handelsbelemmeringen komen, werkt er nog bovenop. Dat is ook een gevolg van de coronacrisis.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen