Economie25 aug '20 07:40

Recreatiebranche boekt fiks verlies hoogseizoen

Auteur: BNR Webredactie

Bungalowparken, campings en jachthavens hebben van maart tot september naar verwachting bijna 20 procent minder omzet gedraaid dan vorig jaar. Dat blijkt uit navraag van BNR bij branchevereniging Hiswa-Recron. Nederlanders zochten het massaal deze vakantie dichter bij huis. Toch heeft dat het verlies in de recreatiebranche allesbehalve goed kunnen maken.

Volgens directeur Geert Dijks van Hiswa-Recron zijn er weinig buitenlandse gasten naar Nederland gekomen en is dat weliswaar deels ondervangen door Nederlandse gasten, maar heeft dat 'niet de omzet gehaald die je mag verwachten in het hoogseizoen'.

Verblijfsrecreatie kind van de rekening

De hardste klappen zijn in de verblijfsrecreatie gevallen. 'De bungalowsector en de kampeersector ligt op ongeveer min 20 procent, maar bedrijven die zich richten op groepsaccommodatie en buitensport, op scholen, vrienden en bedrijven, en de traditionele chartervaart, die zitten op min 75 procent. En dat is heel weinig omzet.' Volgens Dijks lag het omzetverlies in het voorseizoen op -29 procent over alle sectoren, en schommelde dat in het hoogseizoen, afhankelijk van het type bedrijf, tussen de -3 en -70 procent. In de watersport viel het verlies uiteindelijk mee met de verkoop en verhuur van boten.

Rijk moet afspraken nakomen

Dijks doet een beroep op het Rijk om de gemaakte afspraken na te komen. 'Dat betekent dat de regelingen aangepast moeten worden voor seizoensbedrijven en dat is nog steeds niet gebeurd.' Dijks pleit ook voor een investeringsfonds om bedrijven te helpen in de transitie naar een ander verdienmodel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen