Economie27 aug '20 07:58Aangepast op 27 aug '20 09:43

Ondernemersorganisatie ONL: verlengde Tozo-regeling onuitvoerbaar

Auteur: BNR Webredactie

Ondernemersorganisatie ONL noemt de partnertoets én de vermogenstoets die er bij de verlengde Tozo-regeling lijkt te komen onuitvoerbaar. Het kabinet wil naast een partnertoets ook een vermogenstoets voor zzp'ers die gebruik maken van coronasteun, om zo de kosten binnen de perken te houden.

Hans de Boer VNO-NCW , Han Busker voorzitter van de FNV en Minister Eric Wiebes staan de pers ter woord naar aanleiding van het steunpakket.
Hans de Boer VNO-NCW , Han Busker voorzitter van de FNV en Minister Eric Wiebes staan de pers ter woord naar aanleiding van het steunpakket. ( ANP LAURENS VAN PUTTEN)

Uitvoeren lastig

De regeling zal tot volgend jaar juni lopen, maar de Tozo-regeling voor zzp'ers wordt strenger door de vermogens- én toegevoegde partnertoets. Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL, noemt deze regeling onmogelijk uitvoerbaar. 'We weten dat gemeenten het heel lastig vonden de Tozo-regeling I en II uit te voeren. Het is mij duidelijk dat gemeenten dit op korte termijn niet kunnen uitvoeren. 'Dit signaal geven ze zelf af, dus dat neem ik heel serieus.'

Door de weerbarstigheid van de crisis is het voor zzp'ers erg moeilijk om zichzelf aan te passen, stelt Biesheuvel. 'Je moet ondernemers gewoon meer tijd geven.' Biesheuvel snapt de economische belangen die spelen binnen de coalitie, maar wil waken voor de ruim een miljoen zzp'ers in Nederland.

Luister ook | Strijd om verlenging tweede steunpakker; strenger noodpakket zzp'ers

Omscholen

'Je kunt je afvragen hoe lang je bepaalde sectoren die hard worden getroffen door de crisis kunt steunen', zegt Jaap Koelewijn, hoogleraar finance aan de Nyenrode Universiteit. Volgens Koelewijn moet het kabinet focussen op het omscholen van de zzp'ers naar sectoren waar personeel harder nodig is. 'Zorg dat daarvoor een pakket komt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen